Un program pentru studiul consumului de droguri în rândul elevilor

0
510

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj a prezentat aspectele generale ale unui studiu efectuat în cursul anului 2016, de referinţă în ceea ce priveşte consumul substanţelor psihoactive în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal şi profesional de zi, din judeţul Dolj.

Florin Nicolăiţă

Colectarea datelor a avut loc în perioada 10 mai – 10 iunie 2016, eşantionul reprezentativ  la nivelul judeţului fiind de 841 de subiecţi, parteneri fiind Agenţia Naţională Antidrog (ANA), Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „Terminologia s-a referit la prevalenţa de-a lungul vieţii a numărului de elevi care au consumat cel puţin odată în viaţă substanţe psihotrope. În ceea ce priveşte consumul pe ultimele 12 luni, studiul se referă la numărul de elevi care au apelat la aceste metode, din eşantionul cuprins în experiment, fiind făcute cunoscute date şi pentru consumul de-a lungul a 30 de zile. Statistica este complexă şi cuprinde toată gama cercetată, de la consumul de tutun, alcool până la steroizi anabolizanţi  ”, a precizat Jeanina Stoica, coordonator al CPECA Dolj.

Date alarmante şi speranţe de remediere

Statistica nu minte, iar datele par cât se poate de concludente. Astfel, la consumul de tutun, în rândul elevilor din Dolj aproape 50% dintre aceştia au declarat că au experimentat acest lucru, iar 35% au recunoscut că au fumat şi fumează constant. În ceea ce priveşte consumul alcoolului în rândul adolescenţilor, nouă din zece dintre aceştia au recunoscut că au băut cel puţin o dată în viaţă, iar 59,8% au spus că au consumat alcool măcar o dată în ultima lună. Este îngrijorător şi procentajul celor care au făcut excese, aceste fiind la 35,7 %. Drogurile ilicite (medicamente, inhalanţi şi steroizi anabolizanţi) au o rată de folosinţă, în rîndul tinerilor, pentru cel puţin o dată în viaţă, de 7,6%, iar 4,8 % dintre respondenţi au specificat că le-au folosit în ultimele 12 luni, în timp ce 1,9% din eşantionul de studiu s-au declarat consumatori în ultimele 30 de zile. Pe primul loc, nedorit, al unui clasament al halucinogenelor, se află canabisul (6,5%), urmat de NSP (1,1 %), inhalanţi , cocaină, Ecstazy, tranchilizante, etc. „Cred că este cel mai bun studiu făcut în ultimii ani, pe baza lui fiind concepute programele de prevenire a consumului de droguri. Toate echipele aflate în teritoriu au lucrat în acest scop, iar rezultatele încep să se vadă. Sunt, totuşi, date care ne pun pe gânduri, dar, repet, după acest studiu, unul foarte bun, cred că pot fi găsite căi de soluţionare a efectelor negative. A fost vorba despre un experiment în cadrul căruia s-a mers şi s-a vorbit cu fiecare elev în parte, dintre cei care au fost subiecţi, şi a fost bine structurat de către ANA şi partenerii noştri ”, a menţionat comisar  Florin Nicolăiţă, coordonator al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova, care are în subordine judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt.