Concert Paganini, cu violonistul Gabriel Niță

0
408

Seară de concert la Filarmonica „Oltenia”, cu Orchestra Simfonică dirijată de Gian Luigi Zampieri (Italia) și solistul violonist Gabriel Niță. În program: Variațiuni în stil baroc de Șerban Nichifor (primă audiție), Concertul nr. 4 în Re minor pentru vioară și orchestră, MS 60 de Niccolo Paganini (orchestrația: Gabriel Niță), Allegro veloce e caratteristico pentru orchestră de coarde de Liana Alexandra (primă audiție) și Dans macabru, op. 40 de Camille Saint-Saëns (solo vioară: Octavian Gorun). Concertul are loc astăzi, de la ora 19.00.

 „Violonistul craiovean Gabriel Niță vine în faţa publicului meloman cu inegalabilul Concert nr. 4 în Re minor de Niccolo Paganini. Cadenza din prima parte a piesei este scrisă chiar de interpret, de altfel un foarte bun orchestrator, pasajele de mare virtuozitate fiind susținute de minunata vioară Giuseppe Micheli – 1891, pe care am avut ocazia să o ascultăm în ultimii ani”, anunță reprezentanții Filarmonicii „Oltenia”. Gabriel Niță a scris în ultimii ani orchestraţia Concertului nr. 2 în Si minor „La Campanella”, Concertului nr. 4 în Re minor şi Concertului nr. 5 în La minor pentru vioară de Niccolo Paganini.

Gian Luigi Zampieri (n. 1965, Roma) este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein.