Apartamentele craiovenilor, executate pentru o restanţă de 3 luni

0
360

Craiovenii care rămân cu restanţe la asociaţiile de proprietari, mai vechi de trei luni consecutive, vor fi acţionaţi automat în instanţă de SC Termo. Pentru a se înscrie în planul de reorganizare, societatea de termoficare este nevoită să ia astfel de măsuri împotriva datornicilor.

termoSC Termo Craiova SRL se află, timp de trei ani, într-un plan de reorganizare, după ce principalul creditor, Complexul Energetic Oltenia, a cerut intrarea în insolvenţă pentru o datorie nerecuperată de aproximativ 300 de milioane de lei, echivalentul a 70 de milioane de euro. În martie 2015, Tribunalul Dolj a admis cererea CEO şi a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă. Conducerea SC Termo a fost atribuită unui administrator judiciar, care, pe lângă lista creditorilor, a creionat şi un plan de reorganizare pe trei ani.

SC Termo trebuie să respecte calendarul de plăţi impus

În primă fază, acest plan de reorganizare a fost respins de judecătorul sindic de la Tribunalul Dolj. În februarie 2016, însă Curtea de Apel Craiova l-a admis. Instanţa a dispus ca administratorul judiciar desemnat, Siomax SRL, să supravegheze activitatea SC Termo Craiova SRL Craiova şi să continue planul de reorganizare iniţial. Potrivit administratorului judiciar, cu excepţia Direcţiei de Finanţe şi a Primăriei Craiova, toţi ceilalţi creditori au acceptat să renunţe la o parte din datoriile de recuperat, dar sub condiţia ca SC Termo să respecte calendarul de plăţi curente şi de sume restante.

Asociaţia de proprietari îi acţionează pe datornici

termo (1)În virtutea acestui plan de reorganizare, care îi dă dreptul debitorului, în speţă SC Termo Craiova SRL, să efectueze plăţile către creditori în termen de 90 de zile, şi societatea de termoficare se îndreaptă către proprii restanţieri. Prin urmare, dacă există locatari care au restanţe mai vechi de 3 luni, atunci SC Termo îi acţionează în instanţă. „Nu direct, ci prin intermediul asociaţiei de proprietari. Administratorii sunt cei care le vor explica situaţia că trebuie să nu figureze cu datorii, existând un calendar în care trebuie, la rândul ei, să se încadreze şi SC Termo”, a explicat Sorin Iordache, din cadrul SC Termo SRL Craiova.

Executări silite şi conturi blocate

Reprezentanţii societăţii de termoficare atenţionează însă locatarii că, dacă se ajunge la o astfel de situaţie, problemele se răsfrâng asupra tuturor din asociaţia de proprietari. Concret: dacă în urma procesului, instanţa de judecată dă sentinţa de executarea silită pentru datorii, atunci întreaga asociaţie se alege cu conturile blocate. „Ceea ce înseamnă că asociaţia de proprietari, ajunsă în acest punct, nu mai poate să facă nici o plată către ceilalţi furnizori. Ori preşedinţii de asociaţie cunosc aceste lucruri şi tocmai de aceea evită o atare situaţie, mergând pe varianta de a-i acţiona individual în instanţă pe datornici”, a mai explicat Sorin Iordache.

Topul restanţierilor

Din acest motiv, cele mai multe asociaţii de proprietari din Craiova sunt acţionate în instanţă de SC Termo, iar administratorii de bloc, la rândul lor, se îndreaptă către locatarii cu datorii. Cum multe dintre procese se află deja în ultimul stadiu, de executare silită, societatea de termoficare are de încasat în jur de 100 milioane de lei numai de la proprietari, cea mai veche datorie fiind din anul 2008. În topul datornicilor se află asociaţia de proprietari nr. 14 „Romanescu” –  6.745.885 de lei;  nr. 7 „1 Mai” – 4.067.114 lei; nr. 24 „Craioviţa Nouă” – 2.721.604 lei; nr. 3 „Ştirbei Vodă” – 2.395.532 de lei; nr. 4 „Mareşal Antonescu” – 1.881. 385 de lei; nr. 9 „George Enescu” – 1.840.370 de lei; nr. 23 „Calea Bucureşti” – 1.761.750 de lei; nr. 26 „Brazda lui Novac” – 1.487.769 de lei; nr. 6 „1 Mai” – 1.451.439 de lei şi nr. 5 „Eroilor” – 1.425.125 de lei.