Bugetul Craiovei, votat cu fantoma Clujului la geam!

0
328

Bugetul Craiovei, de 90 milioane de euro în acest an, a fost votat, ieri, pe fondul unei răfuieli înciudate cu „fantoma” municipiului Cluj-Napoca. Invariabil, de parcă s-ar fi înțeles între ei, consilierii opoziției și chiar un ales local al ALDE Dolj și-au încheiat criticile aduse la buget în același fel: Craiova iese mult mai șifonată într-o comparație cu municipiul din centrul Transilvaniei. Comparațiile acestea s-au înfipt ca niște pioneze în călcâiul administrației locale. Vizibil enervat, primarul Mihail Genoiu a reacționat: mai terminați cu Clujul, fiți și voi mai patrioți, mai suflete de olteni!

Lungul șir al criticilor a fost pornit chiar din rândurile coaliției. Șocându-și colegii social-democrați, Dumitru Mănescu, ales local din partea ALDE, a făcut praf proiectul de buget, pe care l-a catalogat, din start, „prea de stânga”: „Nu mă așteptam la un buget liberal, de dreapta, mă așteptam la un buget de stânga, dar parcă prea de stânga, fără nici un element liberal. Un buget care are doar 15% alocat pentru dezvoltare este un buget care nu are în spate o strategie de dezvoltare curajoasă, care nu se gândește la Craiova de mâine, ci acoperă doar unele din nevoile de astăzi”. Craiova ar avea nevoie de un buget de dezvoltare de cel puțin 30%, susține consilierul ALDE, acesta recomandându-le, prin urmare, autorităților ca să nu se mai compare cu municipiul Clujul: „Ne place să ne comparăm cu Clujul, care are 37% buget pentru investiții, dar trebuie să avem și veniturile lor. Acele venituri nu le putem obține decât printr-o strategie curajoasă de dezvoltare”.

Lipsesc cărămizile viitorului

Unul câte unul, liberalii au luat la pumni capitolul de investiții. Aceștia au arătat că, în condițiile unui buget de austeritate, ar fi trebuit să se aibă în vedere implementarea cu predilecție a acelor investiții care să asigure venituri certe pentru viitor. „Înțelegem că bugetul a fost diminuat, prin măsurile luate la nivel național, înțelegem că sunt vremuri grele, dar dacă acum nu punem cărămizi pentru viitorul nostru, nu vom avea cum să creștem în acest oraș”, a arătat consilierul PNL, Flavius Sirop. „Este un buget disproporționat, tot la cota de avarie. Nu punem cărămizi sau o fundație nouă la dezvoltarea orașului nostru, ci cârpim, pe ici pe colo, pe unde mai crapă, și ne așteptăm ca în anii următori să ne pice de undeva din cer, ca să meargă mai bine, nu realizăm nimic”. De aici, nu ar mai fi decât un pas până la un scenariu și mai trist: o accelerare a depopulării orașului, pe fondul plecărilor în străinătate sau, și mai dureros, către alte orașe, mai atractive din punct de vedere economic. Fără să-l menționeze, Clujul bântuia, din nou, fantomatic la orizont.

15% pentru investiții, s-ar putea și mai puțin

Lucrurile vor sta și mai prost pentru oraș, începând chiar din acest an, a prognozat consilierul PNL, Marinel Florescu. Acesta crede că este de așteptat ca unele obiective mari ale Craiovei – cum este stadionul, Water Park-ul și parcarea subterană – să nu își poată asigura întreținerea din propriile venituri, moment în care se va apela la singurii bani neagajați în niște cheltuieli obligatorii: cei de investiții. Consilierul este convins, prin urmare, că bugetul investițional va fi primul sacrificat: „Acest procent de 15% pentru investiții va fi grevat și de eventualele și previzibilele pierderi pe care le vom avea la stadion, la parcul acvatic, la parcarea subterană. De unde să se ia bani? Tot de la investiții, probabil”, este de părere Marinel Florescu. Analizând per total situația, acesta crede că avem de-a face cu cel mai mic buget din ultimii zece ani, de fapt unul de supraviețuire.

PNL a adus trei amendamente la buget

Consilierul Marian Vasile a venit cu amendamentele la buget aduse de PNL Dolj. Acestea au fost în număr de trei: un parc industrial, un studiu de trafic și o parcare supraetajată. „Cel mai important amendament îl constituie dezvoltarea unui parc industrial. Reprezintă singura soluție ce vizează dezvoltarea orașului nostru, în ultimii șase ani. Cu o investiție mică de aproximativ 30.000 de euro, putem aduce sume importante la bugetul orașului și putem crea peste 1.000 de locuri de muncă. Culmea este că, de data aceasta, nu ne inspirăm de la orașe mari, gen Brașov sau Cluj, ci de la o comună din apropiere, de la comuna Ișalnița, care a reușit cu aproximativ 30.000 de euro să facă toată documentația în vederea realizării unui parc industrial de opt hectare. Propun să alocăm cei 30.000 de euro necesari pentru documentație”, a cerut Marian Vasile. Ca locație, liberalii au propus cele 7 hectare de la Lacul Tanchiștilor. Cel de-al doilea amendament s-a referit la realizarea un studiu de trafic care să dea soluțiile pentru fluidizarea circulației; cel de-al treilea a vizat construcția unei parcări supraetajată. Liberalii au arătat că poate fi amenajată pe Calea București, după modelul, ghiciți care? Al Clujului. „Să începem cu o primă parcare supraetajată, pe modelul Cluj, în orașul nostru. Consider că sunt lucruri importante, cu investiții minime, cu care putem dezvolta economic orașul nostru”, a încheiat consilierul liberal.

Genoiu, suflet de oltean

Vizibil iritat de comparațiile cu municipiul Cluj-Napoca, care reveneau în discuțiile pe partea de dezvoltare, primarul Mihail Genoiu și-a propus să se lupte cu această fantomă și să o elimine. A luat-o metodic. Mai întâi, l-a atins, ca din treacăt, pe colegul din ALDE, care a arătat că, pe subiectul bugetului, nu trage la aceeași căruță: ”Mulțumesc colegilor din opoziție pentru aprecierile negative la adresa bugetului, chiar și celor mai apropiați, care nu sunt neapărat din opoziție. Vreau însă să le reamintesc faptul că acest buget pe care nu îl votează și îl critică de cinci ani de zile este bugetul care ne-a adus acolo unde suntem astăzi”. Decorticând facerea bugetului, primarul Mihail Genoiu a mărturisit că este inginer și, ca toți inginerii, și-ar dori și el un buget numai pentru investiții, „dar nu este bugetul meu personal”. ”Nu pot să fac numai investiții, că am eu mintea tehnică, ci trebuie să țin cont și de cultură, de sănătate, de învățământ, de tot…”, a explicat primarul ideea bugetului echilibrat, buget care dezvoltă armonios Craiova. „Pot să spun că sunt mândru de ceea ce se întâmplă în Craiova, în ultimii ani, și că am pus umărul la tot ceea ce s-a făcut în perioada care s-a scurs în ultimii cinci ani. Lumea nu ne mai critică, presa nu ne mai pune pe prima pagină a nerealizărilor și primim aprecieri de la persoane care nu au nici un fel de interes să măgulească administrația”. Ajuns în acest punct, al realizărilor de până acum, primarul Mihail Genoiu s-a lovit și el, drept în față, cu fantoma mai dezvoltatului Cluj: „Dacă aveți ceva împotriva orașului Craiova, dacă aveți cuvinte de apreciere numai la adresa Clujului, și la adresa Craiovei nu aveți, înseamnă că nu aveți nici un pic de suflet de oltean, nu aveți patriotism”, a răbufnit primarul Craiovei. În lipsa unui patriotism local, craiovenii nu văd, prin urmare, nimic din ceea ce se construiește temeinic și aici, iar acest lucru produce o imensă frustrare administrației.

Pe fondul acestei răfuieli cu un oraș mai dezvoltat decât noi și al îndemnului primarului la patriotism local, s-a trecut la vot. Amendamentele PNL au primit un vot politic, nefiind susținute de PSD și ALDE, prin urmare nu se regăsesc în bugetul Craiovei, care a trecut în forma propusă de executiv.