Cel puţin 550 de persoane rănite de ploaia de meteoriţi din estul Rusiei

0
100

Cel puţin 550 de persoane, din care 60 de copii, au fost rănite în regiunea Celeabinsk (estul Rusiei) în urma ploii de meteoriţi de ieri-dimineaţă, a anunţat serviciul de presă al Direcţiei de Sănătate al administraţiei regionale, citat de Gazeta.ru. Anterior, staţia de radio Vesti FM difuzase un bilanţ de aproape 500 de răniţi, din care 22 spitalizaţi. Postul îl cita pe Vladimir Stepanov, şeful Centrului naţional de gestionare a situaţiilor de criză de pe lângă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Între timp, administraţia din Celeabinsk a raportat spitalizarea a nouă persoane rănite, din care doi copii. În cele mai multe cazuri, rănile au fost provocate de geamurile sparte.

Un meteorit a brăzdat, ieri-dimineaţă, cerul deasupra Munţilor Urali, explodând şi dezintegrându-se la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre, generând o undă de şoc care a spart geamurile la etajele superioare ale clădirilor. „S-a iscat panică. Oamenii nu aveau idee de ceea ce se întâmplă, astfel încât au ieşit din case pentru a verifica dacă acestea sunt în regulă”, a declarat pentru AP Serghei Hametov, rezident din Celeabinsk, capitala regiunii situată la 1.500 km de Moscova, cel mai mare oraş din regiunea afectată de ploaia de meteoriţi. „Am văzut o explozie mare de lumină, apoi am ieşit afară să văd despre ce este vorba şi am auzit un sunet puternic”, a declarat el telefonic agenţiei menţionate de presă.

Există însă diferenţe în privinţa bilanţului persoanelor rănite, dar şi a interpretării fenomenului produs ieri-dimineaţă în estul Rusiei. Înregistrări video făcute de martori, difuzate de televiziunea rusă, arată un corp ceresc care brăzdează cerul în jurul orei locale 9:20 (3h20 GMT), lăsând în urma sa o dâră albă, ca după trecerea unui avion cu reacţie, şi o lumină intensă.