Proxenet doljean condamnat la 12 ani de puşcărie

0
497

Un doljean care făcea parte dintr-o grupare infracţională specializată în trafic de persoane şi proxenetism, destructurată în 2015, de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni, a fost condamnat, ieri, de magistraţii Tribunalului Dolj la o pedeapsă totală de 12 ani şi 265 zile închisoare, întrucât mai are la activ o condamnare, pentru fapte similare. Ceilalţi trei membri ai grupării au fost judecaţi separat şi condamnaţi definitiv, în iunie anul trecut, la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Cu toţii au fost acuzaţi că au racolat, transportat şi exploatat sexual în Italia mai multe tinere, între care se aflau şi minore, însuşindu-şi câştigurile.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie 2015, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism care ar fi obţinut venituri ilicite din exploatarea sexuală a unor tinere şi chiar minore în Italia. Mai exact, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au pus în executare, pe 1 aprilie 2015, patru mandate de aducere emise de procurori pe numele unor doljeni suspectaţi că au constituit o grupare organizată specializată în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional organizat ar fi  exploatat sexual în Roma (Italia), mai multe victime din România, unele dintre ele minore, pe care le-ar fi obligat să întreţină raporturi sexuale cu diverse persoane contra unor sume de bani. Cei 4 bărbaţi au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. O zi mai târziu, pe 2 aprilie 2015, cei 4 membri ai grupării au fost prezentaţi magistraţilor din cadrul Tribunalului Dolj, care au dispus faţă de doi dintre ei, respectiv Doru Marian Jianu, de 37 de ani, din Predeşti, şi Ionuţ Florin Tudoran, de 21 de ani, măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Faţă de un al treilea suspect, Leonard Cosmin Becheanu, zis „Tameş”, din Brădeşti, judecătorii au luat măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce ultimul bărbat, Gheorghe Iulian Bulga, a fost pus în libertate.

Bulga, judecat într-un dosar separat

Cercetările au fost continuate de anchetatori în acest dosar, iar pe 24 iunie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Jianu, Tudoran, Becheanu şi Bulga au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea în concurs a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată. Dosarul a intrat în camera preliminară a instanţei, iar pe 14 ianuarie 2016 judecătorii au decis disjungerea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Bulga, cu privire la care s-a constituit un alt dosar.

Procesul celor trei inculpaţi a fost soluţionat pe 2 martie 2017, fiind pronunţată sentinţa. Astfel, judecătorii de la Tribunal l-au condamnat pe Ionuţ Florin Tudoran la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare în regim de detenţie, în timp ce Doru Marian Jianu a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 60 zile de muncă în folosul Primăriei comunei Predeşti, iar Leonard Cosmin Becheanu – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 60 zile de muncă în folosul Primăriei municipiului Craiova. Fiecare inculpat a fost obligat şi la plata sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa a rămas definitivă pe 22 iunie 2017, când Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor.

Cât despre Gheorghe Iulian Bulga, acesta a fost arestat şi în Italia, de unde a fost transferat în Penitenciarul Craiova în august anul trecut, pentru a putea fi judecat în acest dosar. Ieri, magistraţii Tribunalului Dolj l-au găsit vinovat de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 12 ani şi 265 zile închisoare, întrucât mai avea un rest de pedeapsă neexecutat dintr-o condamnare mai veche, primită pentru acelaşi gen de fapte: „Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 8 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite, aşa încât, în final, pedeapsa aplicată este de 11 ani închisoare. (…) Adaugă pedeapsa mai sus rezultată la restul de pedeapsă de 630 zile închisoare rămas neexecutat din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 11 din 12 martie 2009 a Tribunalului Dolj, definitivă prin decizia penală nr. 234 din 17 noiembrie 2009 a Curţii de Apel Craiova, aşa încât, în final, inculpatul va executa 12 ani şi 265 zile închisoare. Obligă inculpatul Bulga Gheorghe la plata sumei de 5500 lei cheltuieli judiciare către stat (din care 2000 lei aferente urmăririi penale). Cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15 ianuarie 2018”, se arată în hotărârea instanţei.