Infrastructură pentru tehnica de calcul de înaltă performanţă / S-a lansat initiative EuroHPC

0
208

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, o serie de măsuri având ca scop construirea unei infrastructuri de supercalculatoare europene de talie mondială. Iniţiativa prevede investiţii din partea UE şi a statelor membre şi este esenţială pentru competitivitatea şi independenţa UE în domeniul economiei datelor, în condiţiile în care supercalculatoarele pot aduce beneficii pentru societate în multe domenii.

Andrus Ansip

Întreprinderea comună EuroHPC, o nouă structură juridică şi de finanţare, va crea o infrastructură pentru tehnica de calcul de înaltă performanţă (High-Performance Computing – HPC), pe care o va exploata pe plan european. Ea va sprijini un program de cercetare şi inovare pentru dezvoltarea de tehnologii şi echipamente, precum şi aplicaţiile necesare pentru aceste supercalculatoare. „Supercalculatoarele sunt motorul economiei digitale. Concurenţa este strânsă, iar UE a rămas în urmă: nu avem niciun supercalculator în topul primilor 10 plasaţi pe plan mondial. Prin lansarea iniţiativei EuroHPC, dorim ca până în 2020 să le oferim cercetătorilor şi companiilor din Europa o infrastructură de talie internaţională în materie de supercalculatoare, pentru a le permite să dezvolte tehnologii cum ar fi inteligenţa artificială şi să elaboreze aplicaţii de viitor de mare uz în domenii precum sănătatea, securitatea sau ingineria.”, a subliniat Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piaţa unică digital.

Un instrument esenţial pentru a răspunde la marile provocări ştiinţifice

Contribuţia UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre şi ţările asociate urmând să aloce şi ele o sumă similară. EuroHPC va funcţiona în perioada 2019-2026, iar infrastructura prevăzută va fi deţinută şi exploatată în comun de către membrii săi, aceştia fiind, într-o primă etapă, ţările care au semnat declaraţia EuroHPC şi membrii privaţi din mediul academic şi sectorul industrial. Alţi membri se pot alătura în orice moment, furnizând o contribuţie financiară. Printre avantajele supercalculatoarelor se numără: HPC este un instrument esenţial pentru a înţelege şi răspunde la marile provocări societale şi ştiinţifice, cum ar fi depistarea precoce, tratamentul bolilor şi dezvoltarea de noi terapii, prevenirea şi gestionarea catastrofelor naturale de mare amploare etc; infrastructura EuroHPC va facilita accesul industriei europene, în special a IMM-urilor, la supercalculatoare pentru a dezvolta produse inovatoare; HPC este esenţială pentru sistemele naţionale de securitate şi apărare.

 ***

     Începând din 2012, Comisia promovează iniţiativele UE în domeniu, cum ar fi https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/%20european-cloud-initiative din 19 aprilie 2016 sau https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-ministers-commit-digitising-europe-high-performance-computing-power semnată la 23 martie 2017.