Vot în CLM Craiova pentru blocul de garsoniere

0
397

Blocul de garsoniere care se află în curtea Căminului de bătrâni de pe strada „Tabaci” va fi dat în administrarea instituției. Autoritățile locale susțin că trebuie să îndeplinească și această formalitate pentru ca o parte dintre bătrâni să poată fi cazați aici pe timpul cât se execută lucrările de modernizare a azilului.

Consilierii municipali, care se întrunesc mâine într-o ședință extraordinară, au pe ordinea de zi și un proiect de hotărâre prin care se propune darea în administrarea Căminului de bătrâni a imobilului H8, scara 1. Laolaltă cu alte trei scări de bloc, clădirea a fost preluată, prin protocol, anul trecut de la Consiliul Județean Dolj, care nu le-a mai folosit de multă vreme. În raportul care însoțește proiectul de hotărâre se precizează că autoritățile județene au renunțat la aceste imobile care erau destinate pentru cazarea persoanelor cu handicap întrucât au fost construite imobile noi în acest scop.

Imobilul nu a mai fost niciodată reabilitat

Cele patru scări de bloc care au intrat încă de anul trecut în patrimoniul Craiovei se află toate în curtea Căminului de bătrâni. Potrivit proiectului de hotărâre, imobilul H8, scara 1, care va fi supune mâine la vot, a fost construit în anul 1993, timp în care nu a fost niciodată modernizat sau reabilitat. El conține 40 de garsoniere, care nu se află însă într-o stare bună. În raport se spune că necesită lucrări de reparații și igienizări, că instalațiile electrice și sanitare nu sunt în stare de funcționare, iar pe alocuri lipsesc. Blocul are patru etaje, dar și un subsolul tehnic care este iluminat, dar este plin de apă.

Modernizare cu 2,4 milioane de euro

Căminul de bătrâni de pe strada „Tabaci” a intrat într-un proces de reabilitare amplu, care presupune modernizarea tuturor imobilelor funcționale, inclusiv a spălătoriei. Lucrarea se ridică la valoarea de aproximaxtiv 2,4 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. Printre dotările care sunt prinse în execuție este și montarea unei centrale termice care va funcționa pe gaze pentru care se va construi un corp nou de clădire ce o va adăposti. Pavilionul central în care sunt cazați cei mai mulți bătrâni va fi anvelopat termic pentru a nu se mai pierde căldura, parchetat și dotat cu obiecte noi de mobilier.

320 de bătrâni sunt cazați la azil

În azil sunt cazați, în acest moment, 320 de bătrâni care depin în exclusivitate de serviciile ce le sunt oferite aici. Pentru a li se oferi un confort mai bun, proiectanții au prins în proiect și dotarea tuturor camerelor cu un sistem de armă pentru apelarea asistentelor medicale în caz de nevoie. Îmbunătățiri se vor face și la bucătăria căminului. În proiect este prevăzută achiziția unui lift cu ajutorul căruia mâncarea va putea fi transportată mai ușor. Conducerea căminului a insistat ca bătrânii să beneficieze de un salon de fizioterapie bine pus la punct, dat fiind faptul că majoritatea au nevoie de tratamente pentru recuperare.