Tratament gratuit pentru doljenii dependenţi de alcool

0
377

Doljenii care au probleme din cauza consumului de alcool pot scăpa de acest viciu prin tratament. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Craiova, unde pot beneficia gratuit de terapie. Anul trecut, nouă persoane dependente de alcool s-au adresat instituţiei pentru a primi ajutor de specialitate, patru dintre aceştia finalizând programul de tratament propriu-zis.

Încă din primăvara anului 2010, echipa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog acordă gratuit asistenţă medicală consumatorilor dependenţi de alcool care doresc să renunţe la acest viciu. Tratamentul poate fi urmat de persoanele care întâmpină probleme din cauza alcoolui şi au vârsta cuprinsă între 18 şi 63 de ani. Aceştia nu trebuie să fie în mod obligatoriu asiguraţi medical, însă medicii avertizează că, numai dacă tratamentul este respectat cu rigurozitate există şanse ca pacientul să scape de dependenţă. Terapia se desfăşoară pe o durată cuprinsă între patru şi şase luni dar, include şi obligativitatea de a nu consuma alcool cu 7-10 zile înainte de administrarea medicaţiei.

Pentru a intra în program cei interesaţi trebuie să prezinte o adeverinţă de la un medic psihiatru care să ateste dependenţa de alcool. Sunt necesare, în plus, şi o serie de analize la nivel renal şi hepatic pentru că pacientul trebuie să fie într-o stare de sănătate bună. Nu pot intra în program persoanele care suferă de insuficienţă renală sau hepatică, cei care au fost diagnosticaţi cu hepatită acută sau au suferit de-a lungul timpului accidente cerebrale.

Dependenţa de alcool, considerată boală cronică

Doljenii care doresc să renunţe la consumul de alcool pot contacta personalul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj la numărul de telefon 0251.415.460 sau pot să se prezinte direct la sediul de pe strada Amaradia nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament. Important de menţionat că tratamentul pe care îl utilizează specialiştii Centrului Antidrog nu se găseşte în farmacii.

Alcoolismul este o boală cronică indusă de consumul repetat de alcool, care generează leziuni ireversibile ale sistemului nervos central, ficatului sau pancreasului. Consumul abuziv de alcool afectează nu doar persoana în cauză ci şi persoanele din anturajul acesteia, implicaţiile consumului fiind în plan personal, familial şi social, sub influenţa alcoolului crescând riscul de accidente sau acte de violenţă.

Potrivit celor mai recente statistici, în România trăiesc aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Şi mai îngrijorător este că, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte 7 persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi, uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Astfel, obiectivul general al unui astfel de program gratuit îl constituie asigurarea accesului consumatorilor la serviciile de reducere a riscurilor, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă şi în afara acestuia.

Terapie la Centrul Antidrog din Craiova

În decursul anului 2013, în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj au beneficiat de tratament gratuit pentru renunţarea la consumul de alcool nouă persoane. Dintre acestea patru au finalizat programul, o persoană a abandonat pe parcurs, iar celelalte patru sunt în continuare beneficiari ai centrului până la finalizarea programului.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj vine astfel în sprijinul persoanelor dependente de alcool, contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii lor alături de familie şi prieteni. De-a lungul timpului, centrul a reuşit să menţină relaţii de colaborare cu medicii de familie, departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor municipale şi judeţene, dar şi cu psihologii tocmai pentru a-i convinge pe doljenii dependenţi de droguri şi alcool să accepte să intre în programele de terapie integrată.