Seara Medicilor, cu creații beethoveniene, la Filarmonica „Oltenia”

0
374

Seria concertelor tematice dedicate reprezentanţilor breslelor profesionale tradiţionale din municipiul Craiova continuă la Filarmonica „Oltenia”. Astfel, după Seara Dreptului, din 18 octombrie 2013, sub egida Baroului Dolj, în care muzica din filme s-a bucurat de un succes deosebit la public, instituția organizează Seara Medicilor. Întâlnirea celor ce au depus jurământul lui Hipocrate, spre a se bucura de acorduri beethoveniene, va avea loc mâine-seară, cu prilejul unui concert vocal-simfonic extraordinar, anunțat pentru ora 19.00. Programul va cuprinde trei lucrări reprezentative din creaţia compozitorului german: Uvertura „Egmont”, op. 84; 12 dansuri germane, WoO 8; Missa în Do major, op. 86, pentru solişti, cor şi orchestră. Prețul biletului este de 20 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 15 lei).

Al treilea din Ciclul „10 concerte Beethoven”

Propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014, cu scop prevalent educativ, Ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, Ciclul „10 concerte Beethoven” se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le acestora prilejul (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică.

Concertul inaugural din această serie a fost prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” pe 11 octombrie 2013 (dirijor Constantin Grigore, solist Daniel Podlovschi), programul cuprinzând Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 şi Simfonia a VI-a în Fa major, op. 68 „Pastorala”. Cel de-al doilea a fost susținut în data de 13 decembrie 2013, de aceeași orchestră, sub bagheta reputatului muzician Alexandru Iosub (solistă: Oana Crişu). Programul a cuprins Uvertura „Coriolan”, op. 62; Concertul nr. 3 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 37 şi Simfonia a II-a în Re major, op. 36.

Robert Gutter (S.U.A.) – peste 40 de ani de activitate dirijorală

Robert Gutter

În concertul de mâine-seară își vor da concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” (maestru de cor: Manuela Enache), soliști invitaţi fiind soprana Bianca Manoleanu, mezzosoprana Corina Ţică, tenorul Adrian Dumitru și basul Daniel Pascariu.

Concertul va avea loc sub bagheta dirijorului Robert Gutter, din S.U.A. Născut la New York, în anul 1938, acesta și-a finalizat pregătirea de specialitate la Universitatea de Muzică Yale. De asemenea, în Italia a urmat cursuri de perfecţionare la prestigioasa Accademia Musicale Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara. Pe parcursul carierei artistice a predat muzica în cadrul unora dintre cele mai renumite universităţi americane. Director muzical al Orchestrelor Simfonice din Fayetteville şi Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 Robert Gutter a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu, tot la Kiev, a fondat Institutul Internaţional pentru Dirijori.

S-a remarcat plenar prin intensa activitate dirijorală susţinută la Springfield Symphony Orchestra (Massachusetts), în fruntea căreia a întreprins turnee şi a realizat mai multe CD-uri. A dirijat concerte în peste 40 de ţări, cu orchestre din S.U.A., Mexic, China și mai multe țări din Europa, între care și România (Bucureşti, Craiova – Teatrul Liric „Elena Teodorini” şi, recent, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău). În 1993 a fost membru în juriul Concursului Internaţional „Constantin Silvestri”, iar în 1994 a dirijat şapte concerte în Spania şi Germania, în fruntea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. De peste zece ani este director al Cursurilor Internaţionale de Dirijat organizate în Bacău.

După producţii de operă realizate în Rusia, Bulgaria, Italia, a devenit colaborator frecvent al Nuova Orchestra da Camera di Catania. Actualmente director muzical al Greensboro Symphony Orchestra (Carolina de Nord), Robert Gutter deţine un vast repertoriu în care se regăsesc creaţii reprezentative ale muzicii simfonice şi de operă, alături de opusuri camerale şi corale. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală s-a dedicat cu pasiune îmbogăţirii repertoriilor diferitelor orchestre profesioniste din S.U.A. şi din străinătate.