300 de craioveni au protestat în Piaţa Prefecturii

1
425

Incomodaţi de decoraţiunile de Crăciun, craiovenii s-au adunat, totuşi, şi ieri-după amiază, în Piaţa Prefecturii, strigând lozinci antiprezidenţiale şi de solidaritate cu medicul Raed Arafat. Pentru că oamenii nu au folosit violenţa, nici măcar în limbaj, forţele de ordine nu a trebuit să intervină. A fost vizibilă însă încrâncenarea şi hotărârea cu care aceste persoane, în majoritate de vârstă medie şi pensionari, s-au declarat împotriva schimbării actualului regim politic.

În mulţime au putut fi zărite foarte multe persoane de vârstă medie, dar şi pensionari, care, în ciuda gradelor scăzute de afară, au rămas în Piaţa Prefecturii mai bine de o oră şi jumătate. Potrivit estimărilor făcute de Jandarmeria Dolj, au fost în jur de 300 de participanţi la miting şi, ceea ce au subliniat aceştia, nu s-a petrecut nici un incident nedorit. Oamenii au venit cu pancarte, cu liste de revendicări scrise cu pixul, cu steaguri tricolore, având un cerc decupat pentru a aminti de manifestaţiile din decembrie ’89 şi au scandat în tot acest timp.

În piaţă au fost auzite foarte multe lozinci, cele mai multe împotriva regimului actual: “Jos satrapul arogant şi guvernul figurant!”, “Nu noi suntem împotriva sistemului, ci el este împotriva noastră”, “Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi”, “Anticipate, fără comasate”. Au fost şi mesaje adresate direct preşedintelui ţării: “Ne-ai ciuruit şi noi te vom ciurui”, “Ghici ghicitoarea mea, cine va pleca?” “Jos, Băsescu” sau “Demisia”. Un participant la miting a adus cu sine şi o jerbă de flori, care purta inscripţionat mesajul “Un ultim omagiu lui Boc şi Băsescu”.

“Poporul vrea democraţie”

Un alt participant a apărut legat la cap cu un bandaj, explicând că a recurs la el pentru a transmite mesajul că “este rănit şi mi-e teamă că nu va veni nici o ambulanţă să-mi acorde primul ajutor”. Strigând puternic în portavoci, cei din piaţă i-au invitat apoi pe cei de acasă să vină în rândurile lor: “Lăsaţi televizorul, veniţi cu poporul” sau “Nu staţi la balcoane că muriţi de foame”. Ce-i drept, după ce s-au scurs câteva zeci de minute de la începerea mitingului, oamenii au început să vină şi mai mulţi pentru a li se alătura participanţilor.

Printre aceştia au putut fi văzuţi şi doi lideri sindicalişti, Victor Peţa, de la Blocul Naţional Sindical Dolj, şi Ringo Dămureanu, de la Sindicatul “Forţa Legii”, care s-au strecurat însă repede afară din mulţime, părăsindu-i pe protestatari după numai câteva minute. Din tonul răspicat al oamenilor, dar mai ales din declaraţiile pe care aceştia le-au făcut, s-a putut desprinde mesajul că nemulţumirea este una generală şi că oamenii au ieşit, de fapt, în stradă pentru a le transmite şi guvernanţilor acest lucru: “Acel om care ne-a furat libertatea va vedea că, prin acţiunile noastre, poporul vrea democraţie, să trăim şi noi ca nişte oameni demni. Să fim mulţumiţi că suntem români, că trăim în România”, după cum a declarat unul dintre manifestanţi.

Craiovenii au protestat şi sâmbătă

Şi sâmbătă, la amiază, craiovenii au ieşit în stradă. În jurul orei 15.00, concomitent cu românii adunaţi în alte oraşe ale ţării, aproximativ 200 de protestanţi s-au aflat în Piaţa Prefecturii. În marea lor majoritate revoluţionari şi pensionari, participanţii la miting au scandat minute în şir “Arafat, Arafat”, precum şi lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale: “Jos Guvernul!”, “Jos Băsescu!” şi “Jos Dictatura!”. Protestul a durat în jur de o oră, în tot acest timp, craiovenii fiind supravegheaţi de echipaje numeroase de jandarmi şi de poliţişti. Comparativ cu cele întâmplate în Capitală, forţele de ordine din Bănie, care au fost mobilizate pentru această acţiune, nu au nevoite să intervină, protestul fiind unul paşnic.

Primăria Craiova: Nici un miting nu este autorizat

Reprezentanţii Primăriei Craiova au ţinut să precizeze că nici unul dintre mitinguri nu a fost autorizat. Potrivit autorităţilor locale, a existat o autorizaţie de protest, care a fost solicitată şi obţinută de Asociaţia “Speranţa pentru animale” din Craiova, dar care, ulterior, şi-a retras cererea. “Organizaţia non-guvernamentală a depus, sâmbătă, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi la Primăria Craiova, o cerere prin care a anunţat că nu mai există motivaţia pentru protest, făcându-se referire la retragerea din dezbatere publică a proiectului de lege cu privire la funcţionarea sistemului sanitar din România. Prin urmare, nici unul dintre aceste manifestaţii nu are autorizaţie”, a declarat, ieri, Florin Lobdă, din partea Primăriei Craiova.

 

1 COMENTARIU

  1. revolutiile nu se fac cu “autorizatie”.Tin pumnii celor de acasa si le doresc succes in lupta lor de doborare a sistemului mafiot !

Comments are closed.