S-a deschis piaţa de brazi!

0
562

Brazi şi nici un molid! – aşa au decis toţi comercianţii să vândă pentru aceste sărbători de iarnă. Nici unul dintre cei şapte vânzători care au venit încărcaţi cu pomi, în Piaţa Centrală din Craiova, nu au adus alt tip de conifere decât brazi, verzi şi argintii, fiind convinşi că aceştia se vor cumpăra cel mai bine în anul acesta.

Brazii care ne vom împodobi sărbătorile de Crăciun se vând, şi în acest an, dintr-un singur loc. Ca şi până acum, piaţa de brazi se găseşte în Piaţa Centrală, acolo unde administraţia pieţelor a amenajat un sector special pe care l-a pus la dispoziţia comercianţilor. De luni şi până ieri, incinta respectivă s-a ocupat deja şi zeci de brazi sunt acum scoşi la vânzare. „Un număr de şapte comercianţi s-au instalat în piaţă, venind cu brazi de toate dimensiunile. Însă, dacă vor mai exista şi alţi vânzători interesaţi, cu siguranţă noi le vom face loc şi acestora, fiindcă dorim să le oferim craiovenilor o ofertă bogată de brazi şi în acest an”, ne-a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Brazi, brazi şi iarăşi brazi …

Oferta de brazi pentru aceste sărbători este, într-adevăr, una generoasă, comercianţii venind cu mai mulţi brazi decât în anii precedenţi. Ca o particularitate, de această dată, printre pomii care se vând în piaţă nu se găseşte nici un molid. Deşi recunosc că nu s-au înţeles între ei, întâmplarea face ca nici unul dintre comercianţi nu au venit decât cu un singur sortiment, bradul, care poate fi cumpărat tăiat sau în ghiveci. Întrebând în stânga şi în dreapta, cei mai mulţi dintre comercianţi au venit cu o singură explicaţie: predomină bradul pentru că, pur şi simplu, este cel mai frumos dintre speciile de conifere. „În anii precedenţi, am observat că bradul are o mai mare căutare, pe când molidul rămânea nevândut. Şi atunci ne-am hotărât să mergem numai pe brazi ca să-i putem comercializa”, ne-a spus unul dintre vânzătorii de brazi.

Clientul, negociatorul-şef

Aroma plăcută, care se răsfiră peste tot schimbând până şi aerul din piaţă, este cea a unor brazi de-o frumuseţe pe măsură. Toţi pomii care se află la vânzare în piaţă sunt aduşi din import, din Germania şi Danemarca. Printre aceştia se află, totuşi, şi un producător local, din Ostroveni, care are pepinieră şi care ai cărui brazi sunt la fel de frumoşi. Unii impresionează prin înălţimea foarte mare, ajunând şi până la doi metri. Aproape toţi, chiar şi cei mai mititei, au coroanele bogate. În funcţie de aceste detalii, se stabilesc şi preţurile, care pleacă de la 60 de lei – pentru brazii din ghivece – şi până la 300 de lei, cum sunt cei de talie foarte mare. Cheia însă este negocierea. În funcţie de măiestria cu care clientul ştie să discute, mai de fiecare dată comerciantul mai lasă puţin la preţ. La final, toată lumea se declară mulţumită, clienţii plecând acasă cu o mândreţe de brad.

În aşteptarea celui mai bun moment

La început, în primele zile, brazii s-au vândut şi nu prea, comerţul fiind mai degrabă timid. Comercianţii spuneau ieri că vânzările vor fi mai bune după data de 15 decembrie când, de obicei, se încasează salariile şi pensiile şi oamenii ies la cumpărături pentru sărbători. Care se deschid chiar cu achiziţia brăduţului de Crăciun, care este, de regulă, în fruntea listei. De cealaltă parte, clienţii ştiu când este cel mai bun moment. Pe 24 decembrie, chiar în ziua de Ajun, comercianţii încep să mai lase la preţ pentru a-şi putea vinde brazii. Mizând pe această bursă a pieţei, cei mai mulţi pândesc acest moment ca să se aleagă cu un chilipir de brad. Autorităţile spun însă că, teoretic, brazii nu ar trebui să fie mai scumpi decât în anul trecut, pentru că administraţia pieţelor s-au păstrat vechile taxe pentru închirierea locului de vânzare, care este de 12 lei pe metru pătrat pe zi.

Şi o crenguţă de brad aduce sărbătorile în casă

Dacă nu sunteţi dispuşi să negociaţi pentru un preţ care să vă satisfacă buzunarul sau, pur şi simplu, un brad ar fi prea mare pentru dumneavoastră, există şi tot felul de aranjamente din brad cu care vă împodobiţi casa de sărbători. Coroniţele din cetină pentru masa de Crăciun sau, ca în alte ţări, pentru a fi aşezate la uşa de la intrare, au o împletitură generoasă de cetină şi se vând la preţul de 5 lei. Pentru aroma proaspătă şi înviorătoare de cetină, dar şi pentru decor, comercianţii vă pot vinde chiar şi o singură crenguţă. Preţul este de 3 lei, iar în contul acestor bani primţi o rămurică destul de măricică de brad. Există şi cea de-a treia posibilitatea pe care v-o oferă piaţa de brazi. Chiar şi dacă nu cumpăraţi nimic, este suficient să daţi o tură în Piaţa Centrală ca să vă încărcaţi plămânii cu oxigen şi să vă bucuraţi de o plimbare printre „păduricea” de brazi!