„Un dascăl bun nu poate fi plătit niciodată!”

0
413

Lecţia istoricului Vladimir Iliescu, din postura de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova:

universitate2Facultatea de Litere şi Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova au decernat, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Vladimir Iliescu, una dintre vocile incontestabile ale istoriei contemporane şi şcolii de romanistică. La venerabila vârstă de 90 de ani, dar cu un tonus al spiritului de invidiat, renumitul profesor, care şi-a împărţit viaţa între catedră (predând la mai multe universităţi din Germania) şi cercetare, a ales să le vorbească studenţilor craioveni, aflaţi în sală, despre rolul dascălului în viaţa fiecăruia. Universitarii craioveni l-au primit cu căldură în mijlocul lor, înconjurându-l ca pe un adevărat magistru şi mulţumindu-i, totodată, pentru experinţa din care se împărtăşesc ori de câte ori profesorul Vladimir Iliescu ajunge la Craiova.

În galeria personalităţilor care fac cinste Universităţii din Craiova a intrat, de ieri, şi profesor universitar, Vladimir Iliescu, unul dintre istoricii contemporani cei mai apreciaţi ai momentului.

Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova, a subliniat faptul că decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru profesorul Vladimir Iliescu este, în egală măsură, festiv şi emoţionant.

„Este un moment cu totul şi cu totul aparte pentru că, în mod normal, decernarea este recunoaşterea unor valori ştiinţifice. Dincolo de acest fapt însă, este un moment încărcat de foarte multă emoţie pentru că domnul profesor Vladimir Iliescu, împreună cu soţia domniei sale, au contribuit la ceea ce se numeşte consolidarea instituţională. Dumnealor sunt un exemplu de responsabilitate şi de angajare pentru ca o instituţie tânără să devină matură, ca profesorii şi studenţii acestei instituţii să devină oameni de ştiinţă şi ca vocile lor să fie cât se poate de respectate în domeniile pe care le reprezintă. Imediat după Revoluţie, domniile lor au preluat această sarcină de a face din facultăţile de litere, de romanistică în special – de la Facultatea de Litere şi de istorie – de la Facultatea de Istorie, două specializări cu o dimensiune absolut europeană. Acest titlu pe care îl decernăm nu este atât o recunoaştere, cât o formă de mulţumire pentru ceea ce domnul profesor Iliescu a făcut pentru Universitatea din Craiova”.

„Cunoştinţele vaste, extraordinara capacitate de sinteză şi devotamentul faţă de disciplina Istorie”

universitateÎntr-o Laudatio adresată magistrului, decanul Facultăţii de Istorie, prof. univ. dr. habil Sorin Damean a prezentat distinsa personalitate a istoricului şi romanistului Vladimir Iliescu, accentuând lungul şir de studii complexe şi solide la care s-a angajat pe parcursul întregii sale vieţi. ”Domnul profesor Vladimir Iliescu a reuşit rapid să câştige consideraţia şi respectul cadrelor didactice de la specializarea Istorie pentru profesionalismul de care a dat dovadă şi dedicaţia faţă de studenţii craioveni. Noi, înşine, am avut ocazia de a-l cunoaşte îndeaproape pe magistru profesor şi de a colabora, ca şi colegi, chiar dacă preocupările istoriografice erau diferite. Am putut aprecia astfel cunoştinţele vaste, extraordinara capacitate de sinteză şi devotamentul faţă de disciplina Istorie”. Decanul Sorin Damean a punctat faptul istoricul Vladimir Iliescu a fost şi cel care a contribuit, în egală măsură, la vizibilitatea internaţională a universităţii craiovene şi la înlesnirea contactelor interuniversitare, îndeosebi în mediul academic german, unde distinsul magistru a emigrat din anul 1983.

„Opera sa este vastă şi consistentă”

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost prezent la evenimentul din Sala Albastră a Universităţii din Craiova, atât în calitate de Doctor Honoris Causa, dar îndeosebi pentru a-i fi alături prietenului său, magistrul Vladimir Iliescu.

„Sprinten la minte, cu replica mereu pregătită şi neobosit călător, acest fiu al Cernăuţilor, de la care a împrumutat apetenţele sale multiculturale, Vladimir Iliescu este o personalitate inconfundabilă şi inconturnabilă. A fost elevul lui Gheorghe Brătianu, citez acest nume pentru a marca o anvergură internaţională în care s-a format. Opera sa este vastă şi consistentă, cu peste 90 de studii de istorie, filologie, politologie, cu culegeri de texte clasice, cu ediţii de autori antici, iar contribuţile sale în probleme majore ale spaţiului carpato-danubiano-pontic sunt notabile”.

Răzvan Theodorescu a punctat faptul că implicarea sa în cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului din Bucureşti îl face pe Vladimir Iliescu un cercetător şi mai preţios pentru români. „Propunerile sale, experienţa de viaţă, nuanţele sale într-o ţară în care a avut patru dictaturi în şir, de la cea a lui Carol şi până la cea comunistă, trecând prin Antonescu şi legionari, demonstrează că are mereu ceva de spus şi a avut nişte propuneri extrem de importante pentru noi”.

”România a avut nişte foarte buni profesori de liceu”

universitate 1Studiind deopotrivă Istoria, Dreptul şi Filologia, istoricul Vladimir Iliescu a ales să le vorbească studenţilor despre rolul dascălului, pornind de la „marii dascăli de care am avut parte şi fără de care nu ajungeam aici”. „Un dascăl bun nu poate fi plătit niciodată! Asta vă spun fiindcă mare parte dintre dumneavoastră sunteţi dascăli sau veţi deveni dascăli, sub orice formă – şi învăţătorul de la sate şi institutorul de la oraş şi profesorii din liceele. România a avut nişte foarte buni profesori de liceu, unii cu doctorat, drept care după 23 august 1944, mulţi au intrat în învăţământ fiindcă meritau. Deci un dascăl nu poate fi plătit niciodată pentru opera pe care o face. El trebuie, părerea mea, ca şi ca un medic, ca şi un preot al unui cult mare să dea ceva din el studenţilor, ucenicilor săi. Dacă ei simt asta, el va avea succes mult mai mare, chiar şi oameni care nu sunt prea dotaţi, dar doresc să facă o meserie intelectuală se vor lăsa antrenaţi. Deci, glorie dascălilor dezinteraţi!”.

Cu emoţie vădită în glas, istoricul Vladimir Iliescu, ajuns acum la venerabila vârstă de 90 de ani, a conturat pentru studenţii craioveni imaginea celui mai iubit profesor al său, renumitul lingvist român, Alexandru Graur.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOȚÎRLICHE