Peste 1.000 de copii şi tineri cu nevoi speciale vor beneficia de terapii alternative

0
318

MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate au anunţat organizaţiile non-profit care vor beneficia de finanţare în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele organizaţiilor desemnate câştigătoare vor fi folosite pentru sprijinirea, prin terapii alternative, a peste 1.000 de copii cu deficienţe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.

 În cadrul ediţiei a 7-a a programului, organizaţiile non-profit şi asociaţiile care derulează proiecte de terapie prin artă şi terapie emoţională pentru copii şi tineri cu deficienţe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave, au depus 87 de proiecte. Dintre acestea, în urma unui proces de evaluare şi jurizare, au fost selectate pentru finanţare integrală sau parţială 19 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2015 – august 2016.

„În cele şapte ediţii ale Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor au fost înscrise peste 700 de proiecte, majoritatea având ca obiect reintegrarea psiho-socială a copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, am remarcat în ediţiile mai recente că unele dintre propuneri au ca scop pre-profesionalizarea. Ne bucurăm că primim proiecte de calitate pe care le putem susţine şi care arată efortul comunităţilor şi al ONG-urilor pentru a facilita accesul a cât mai multor copii şi adolescenţi cu probleme grave de sănătate la educaţie, inclusiv la cunoştinţele care în viitor pot asigura şi îndeplinirea criteriilor de ocupare a unui loc de muncă. Dorim să susţinem în continuare acest program prin care sprijinim soluţionarea unor probleme, alături de specialişti şi de familiile celor afectaţi”, a declarat Kinga Daradics, CEO şi Country Chairman al MOL România.

Fondurile disponibile se ridică la suma de 313.500 lei

Fondurile alocate de MOL România pentru această ediţie a Programului sunt de 313.500 lei. Dintre cele 19 ONG-uri câştigătoare, 7 vor obţine finanţare pentru prima dată în timp ce altele 12 s-au mai numărat printre beneficiari în ediţii anterioare ale acestui Program.

          Proiectele câştigătoare vizează explorarea şi aplicarea de terapie prin artă, meloterapie, ludo-terapie, terapie prin dans, hidroterapie, stimulare senzorială, drama terapie, biblioterapie, „legacy making”, atelierele de teatru, terapia asistată de animale, terapie experienţială, terapii combinate, respectiv reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea unor competenţe. „Diversitatea proiectelor şi, implicit, a terapiilor alese pentru finanţare prin acest program arată larga viziune a juriului în selectarea proiectelor. Pregătirea specialiştilor şi experienţa dobândită în decursul celor şase ediţii anterioare ale programului asigură evaluarea complexă ale fiecărui proiect înscris. De asemenea, rezultatele obţinute precum şi prezentarea acestora către publicul larg odată cu lansarea noii ediţii, asigură o bună comunicare între organizaţiile din domeniu, specialişti, organizatorul programului şi finanţator, în beneficiul copiilor cu dizabilităţi şi familiilor care caută soluţii de durată pentru aceşti copii”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

Peste 8.000 de copii şi tineri au fost sprijiniţi în anii trecuţi

Programul MOL – Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 şi este destinat organizaţiilor non-profit, respectiv organizaţiilor nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii) şi organizaţiilor religioase care derulează proiecte de terapie pentru copii cu deficienţe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave. Proiectele eligibile sunt programe de terapie emoţională: terapii de grup, terapii prin trăiri personale pozitive, prin experienţe şi acumulări personale, proiecte de terapie prin artă: instrumente vizuale, muzică, activităţi de auto-exprimare creativă, individuală şi de grup. În cele şase ediţii precedente, MOL România a sponsorizat 109 proiecte cu aproape 1,76 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 8.000 de copii şi tineri. Concursul de proiecte pentru cea de-a şaptea ediţie a fost lansat la 1 octombrie, iar termenul de trimitere a dosarelor de proiecte a fost 30 octombrie 2015. Fiecare organizaţie a putut să beneficieze de o sumă de maximum 20.000 lei sub formă de prefinanţare, iar fondurile totale disponibile au fost de 313.500 lei.