Patru măsuri care vor fi implementate de DGASPC Dolj

0
159

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a luat act, ieri, de concluziile acţiunii de control dispuse de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, ca urmare a evenimentelor regretabile care s-au petrecut cu doi copii aflaţi sub măsura plasamentului. Patru măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, măsuri care au fost aduse la cunoştinţa conducerii CJ Dolj printr-o notă de control.

ANPDCA solită cercetarea administrativă a tuturor angajaţilor care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu sau cele ce decurgeau din actele normative în vigoare şi, după caz, vor fi sesizate organele de cercetare penală, în situaţia în care sunt identificate aspecte infracţionale în legătură cu realizarea sarcinilor de serviciu. A două măsură constă în verificarea modului în care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, psihologii care au gestionat cele două cazuri au respectat prevederile Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi ale Codului de procedură disciplinară. „Potrivit notei de control, este responsabil pentru implementarea acestei măsuri Colegiul Psihologilor din România”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiilor.

Acordarea de asistenţă psihologică de suport

Reprezentanţii Autortăţii Naţionale atrage atenţia vizavi de modul în care sunt acordaţi şi gestionaţi banii de buzunar. În acest context, „vor fi respectate întocmai prevederile standardului 11 din Ordinul nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, coroborat cu prevederile art. 129, alin. 1 din Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată.“  Este indicat ca responsabil pentru implementarea acestei măsuri Directorul General al DGASPC Dolj.  Şi ultima măsură pe care DGASPC Dolj o are în vedere spre implementare, constă în acordarea de asistenţă psihologică de suport pentru toţi beneficiarii Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial 1 Mai, pentru depăşirea situaţiei de criză şi prevenirea altor evenimente nedorite. Totodată, Consiliul Judeţean Dolj a dispus sesizarea Filialei Teritoriale Dolj a Colegiului Psihologilor din România. În egală măsură, Comisia de Disciplină din cadrul CJ Dolj s-a autosesizat, urmând să analizeze aspectele cuprinse în documentul transmis de către ANPDCA. „Consiliul Judeţean Dolj aşteaptă, totodată, şi concluziile celorlalte acţiuni de verificare derulate la nivelul DGASPC Dolj în aceste cazuri: ancheta internă, cea a organelor de cercetare penală, precum şi cea a Instituţiei Avocatul Poporului”, se mai precizează în comunicatul respectiv.