O spun responsabilii în domeniu: Absorbim bani europeni

0
379

Şefii de la trei instituţii judeţene şi regionale care derulează activităţi pentru absorbţia de fonduri europene au prezentat, ieri, situaţia referitoare la accesarea programelor destinate acestui scop. Conform directorilor de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj, Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea (OIR POSDRU) Sud-Vest Oltenia şi Organismul Intermediar pentru POS Mediu Craiova, atragerea de bani europeni se află pe un “trend ascendent”.

“Suntem printre fruntaşi, la nivel naţional, în ceea ce priveşte abordarea şi accesarea programelor care se realizează pe fonduri europene şi nu numai”, a ţinut să precizeze prefectul de Dolj înainte ca cei trei directori să înceapă prezentarea rezultatelor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Prefectura Dolj. Potrivit directorului OJPDRP Dolj, Dragomir Brumar, în acest an, până în prezent, suma alocată şi plătită, fără ultimele două tranşe care se vor desfăşura până la sfârşitul lui 2011, se ridică  la 114 milioane de lei, faţă de întregul an 2010, când absorbţia a fost de 74 milioane de lei.

“Avem 637 de cereri de finanţare înregistrate la Oficiu, la care se adaugă peste 800 de proiecte pe Măsura 1.4.1.. Selecţia proiectelor nu s-a terminat la toate cererile de finanţare depuse, la sfârşitul anului vom avea toate datele”, a afirmat acesta. Cele mai accesate măsuri la nivelul Doljului au fost Măsura 1.1.2. “Instalarea tinerilor fermieri”, la care “suntem printre primii la nivel naţional ca număr de cereri de finanţare depuse”, după cum a precizat şeful OJPDRP Dolj. Cea de-a doua Măsură solicitată este 1.4.1 – “Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, cu peste 700 de proiecte la sesiunile de până acum. “Şi măsurile publice au fost destul de accesate, respectiv 3.2.2. şi Măsura 1.2.5. Comparativ cu anii trecuţi, se observă un trend ascendent, ca şi cereri de finanţare depuse şi cereri de finanţare eligibile şi proiecte selectate spre finanţare”, a adăugat Brumar.

Se schimbă strategia POSDRU Sud-Vest Oltenia

Cu doar 13 proiecte gestionate în 2009, anul acesta OIR POSDRU Sud-Vest Oltenia a ajuns la un număr de 81 de proiecte, o parte dintre ele deja finalizate. În Dolj, sunt 32 de proiecte în implementare, 13 finalizate, în Olt – 9 proiecte în implementare, 6 finalizate, Mehedinţi – 4 în implementare, 2 finalizate, în Vâlcea – 8 proiecte, respectiv 3 finalizate, iar în Gorj se află în implementare 4 proiecte. “În acest moment avem în gestionare 81 de proiecte, 24 finalizate şi 57 în implementare. Sunt convinsă că prin tot efortul nostru am reuşit să venim în sprijinul şomerilor. Beneficiarii noştri au parte de campanii de informare la lansarea cursurilor pentru şomeri, pentru ca oamenii din zonă să fie cât mai bine informaţi”, a precizat Mihaela Mocanu, directorul OIR POSDRU Sud-Vest Oltenia. Potrivit acesteia, în 2012 strategia prin care Organismul vine în sprijinul potenţialilor beneficiari va fi modificată, locul sesiunilor de informare fiind luat de caravane în care vor fi prezentate proiecte de bună practică.

Cât despre OIR POS Mediu Craiova, conform reprezentantului Cristinel Cioroianu, instituţia gestionează 6 Axe prioritare, fiecare dintre cele cinci judeţe din Regiunea Olteniei beneficiind de câte un proiect în implementare. De altfel, pe patru dintre Axe au fost depuse opt proiecte a căror valoare eligibilă se ridică la 1.972.242.637 lei.