ITM Dolj – acţiuni pentru verificarea respectării legislaţiei

0
171

De la începtul acestei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a desfășurat mai multe acțiuni pentru verificarea și controlul activităților desfășurate de angajatori și salariați, în ceea ce privește respectarea legislației în domeniu, fiind pus accent pe COVID – 19.

A fost o activitate intensă, desfăşurată pe cele două paliere principale – Relaţii de Muncă şi Serviciul Control Muncă Nedeclarată, respectiv Securitate şi Sănătate în Muncă. Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă si Serviciului Control Muncă Nedeclarată au efectuat 44 controale, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, fiind acordate patru amenzi angajatorilor, în valoare de 12.000 lei, si opt avertismente . Principalele deficienţe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: Nerespectarea dispozițiilor privind evidența de către angajator a timpului de muncă; Netransmiterea, în termen, a elementelor de modificare a contractului individual de muncă; Lipsa copiilor contractelor de muncă la punctul de lucru; etc.

Amenzi de 36.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă, pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
S-a mers foarte mult, în această perioadă, pe ceea ce înseamnă Securitatea şi Sănătatea în muncă, ţinând cont şi de pandemia de COVID – 19. Astfel, în acest domeniu, inspectorii din cadrul Serviciului Control Sănătate şi Securitate în Muncă au efectuat 41 acțiuni de control la agenti economici din judetul Dolj, în urma cărora au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale, fiind vorba de şapte amenzi , în valoare totală de 36.000 lei, si 27 avertismente. Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: Semnalizarea defectuoasa a locurilor de munca privitor la riscul de accidente sau imbolnavire Sars –Cov-2; Triaj epidemiologic defectuos; Lipsa amplasarii dozatoarelor de dezinfectant la intrarea în unitate; Nepurtarea echipamentului individual de protecţie. „În această perioadă, s-au desfăşurat activităţi de informare, conştientizare şi îndrumare a angajatorilor privind prevenirea şi protecţia împotriva răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus SARS- COV- 2. Acţiunile de control au avut loc zilnic şi, împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, acestea vor continua”, a precizat Cătălin Mohora, inspector – şef al ITM Dolj.