Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei

0
62

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a primit-o miercuri, 14 noiembrie 2018, la Palatul Victoria, pe Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Dunja Mijatovici se află în prima vizită în România după preluarea mandatului de Comisar al Drepturilor Omului al Consiliului Europei,  în data de 1 aprilie 2018.

Exprimându-și satisfacția pentru faptul că actualul CDO este, pentru prima dată de la crearea funcției, o femeie și, în plus, reprezentantă a unui stat din vecinătatea României, prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulţumit pentru vizită, prima întreprinsă de noul Comisar în țara noastră, după alegerile în funcția de CDO.

Discuțiile au vizat aspecte privind cooperarea dintre România şi Consiliul Europei, accentul fiind pus în principal asupra consolidării protecției și promovării drepturilor omului. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei persoanelor cu dizabilități, inclusiv educația pentru copiii cu dizabilități, respectiv combaterea violenței domestice.

Premierul României a subliniat că primirea României în Consiliul Europei, în 1993, care a precedat și pregătit aderarea la NATO și Uniunea Europeană, a fost, în primul rând, un pilon pentru tranziția democratică și construirea statului de drept în România.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trecut în revistă, împreună cu oficialul Consiliul Europei, principalele teme care fac obiectul unei atenţii sporite din partea Guvernului României,  inclusiv din punct de vedere instituțional, respectiv protecţia persoanelor aparținând categoriilor vulnerabile, a copiilor şi femeilor, drepturile persoanelor aparţinând minorităților, persoanelor cu dizabilități, cât și libertatea mass-media.

Prim-ministrul a arătat că drepturile femeii, prin promovarea egalităţii de gen, dar şi combaterea violenţei domestice, vor reprezenta o prioritate a Preşedinţiei României la UE în anul 2019.

Premierul României a salutat eforturile Comisarului pentru Drepturile Omului de a combate fenomenele care se dezvoltă în Europa, legate de discursul instigator de ura şi intoleranţă.