„Undă verde” pentru judecarea angajatei de la Spitalul de Urgenţă Craiova acuzată de trafic de influenţă

0
102

Procesul Fănicăi Vlad, fostă registrator medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, acuzată de trafic de influenţă, poate începe. Asta au hotărât magistraţii Tribunalului Dolj luni, 13 noiembrie a.c., când dosarul femeii a ieşit din camera preliminară a instanţei. Potrivit anchetatorilor, în urmă cu câţiva ani, femeia a cerut şi primit 2.900 de euro de la un bărbat, pentru a-i angaja soţia în cadrul spitalului, însă nu şi-a respectat promisiunea. S-a pensionat între timp, bărbatul i-a cerut banii înapoi, însă femeia i-a promis că rezolvă în luna septembrie a.c., în contul sumei respective, la care s-ar mai fi adăugat 1.000 de euro. Numai că nici de această dată nu a ieşit aranjamentul, astfel că femeia a fost denunţată.

Reamintim că la Tribunalul Dolj s-a înregistrat, pe 11 octombrie a.c., un dosar în care craioveanca Fănica Vlad, registrator medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova la data comiterii faptelor, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, cauză în care cercetările au fost efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.), sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Potrivit unui comunicat al DGA, în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor s-a reţinut faptul că, «pe 12 aprilie a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat denunţul unei persoane prin care arăta că, în vara anului 2013, i-a remis numitei V.F. (n.r. – Vlad Fănica) suma de 2.900 euro pentru a-şi trafica influenţa asupra unor funcţionari din cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, pentru ca soţia sa să fie angajată pe un post de asistent medical în cadrul aceluiaşi spital. Întrucât până în cursul lunii martie 2017, persoana nu a fost angajată pe postul dorit, denunţătorul i-a solicitat inculpatei V.F. restituirea sumei de 2.900 euro, aspect confirmat de aceasta printr-un angajament scris, datat şi semnat personal, plata urmând să se efectueze în două tranşe. Întrucât inculpata nu şi-a onorat promisiunea, denunţătorul a sesizat aceste aspecte organelor de cercetare penală. În luna septembrie 2017, au fost scoase la concurs mai multe posturi de asistent medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, iar V.F. a promis că, în contul sumei de 2.900 euro, la care s-ar fi adăugat cel mult 1.000 euro, va interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie în cadrul instituţiei spitaliceşti în scopul menţionat. În urma concursului, soţia denunţătorului a fost declarată „respins”».

Având în vedere cele constatate în urma administrării probatoriului, pe 8 septembrie a.c., ofiţerii S.J.A. Dolj au pus în executare mandatul de aducere emis de procuror pe numele Fănicăi Vlad, aceasta fiind adusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectă şi punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind instituită măsura preventivă a controlului judiciar.

Dosarul a intrat în camera preliminară a Tribunalului Dolj, a fost analizat de judecători, care au constatat legalitatea probelor şi au dispus, luni, 13 noiembrie a.c., începerea judecării procesului: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 235/P/2017 din data de 10.10.2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cu privire la trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatei VLAD FĂNICA, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza cu nr. 235/P/2017 din data de 10.10.2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispunerea începerii judecăţii în cauză privind pe inculpata VLAD FĂNICA. Cu contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu azi, 13.11.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.