Saptămâna de conştientizare a rezistenţei la antibiotice

0
55
ansvsaÎn perioada 14 – 20 noiembrie 2016 este stabilită, la nivel mondial, ”Săptămâna de conştientizare a rezistenţei la antibiotice”.
Problematica legată de antibiorezistenţă a devenit un subiect abordat intens de toate organizaţiile europene şi internaţionale, precum şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a întreprins şi continuă să întreprindă acţiuni ferme pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene. Aceste eforturi s-au concretizat în elaborarea Strategiei privind combaterea rezistenţei la antimicrobiene în medicina veterinară pentru perioada 2016 – 2018 şi a Ghidului naţional privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor în medicina veterinară.
Una dintre acţiunile întreprinse de ANSVSA, pentru conştientizarea medicilor veterinari, fermierilor şi industriei farmaceutice veterinare, a fost organizarea, în data de 1 noiembrie, a unui seminar împreună cu Ambasada Olandei la Bucureşti, pe tema rezistenţei antimicrobiene,  ”Luptăm împreună”.
Combaterea rezistenţei la antimicrobiene a constituit o prioritate pentru Olanda în perioada deţinerii preşedenţiei Consiliului Uniunii Europene. Această preocupare majoră s-a reflectat în situarea Olandei printre statele membre cu cele mai bune rezultate în acest domeniu.
Mesajul transmis cu ocazia acestui seminar a fost acela că, lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene poate fi câstigată doar atunci când instituţiile care deţin responsabilităţi în acest domeniu actionează împreună, alături de asociaţiile şi patronatele din industrie.
Informaţii importante referitoare la măsurile necesare pentru diminuarea antibiorezistenţei în medicina veterinară sunt disponibile pe site-ul www.ansvsa.ro la secţiunea ”Utilizarea antimicrobienelor”.