SOS de la Bruxelles / Mai multe nave cu pavilion turcesc au intrat în zona economică exclusivă cipriotă

0
130

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat apelul Uniunii Europene către Turcia, în vederea respectării apelor teritoriale şi suveranitatea Ciprului, după ce, în luna octombrie a acestui an, mai multe nave cu pavilion turcesc au intrat în zona economică exclusivă cipriotă.

Victor Boştinaru

Intervenţia eurodeputatului PSD care a avut loc recent, în plenul Parlamentului European, a fost făcută în prezenţa lui Johannes Hahn, noul comisar european pentru Politica de Vecinătate şi negocieri pentru Extindere. „Cred că este important sa încep prin a reitera o parte din conţinutul rezoluţiei care urmează a fi votată mâine. Suntem extrem de îngrijoraţi de prezenţa Turciei în zona economică exclusivă a unui stat membru – Cipru. Acest lucru trebuie să fie stopat imediat!  Cerem Turciei să respecte obligaţiile impuse atât de dreptul internaţional, cât şi de statutul ei de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi să-şi retragă navele din apele Uniunii Europene”, a spus deputatul european.

„Turcia este un partener strategic pentru Uniunea Europeană”

Victor Boştinaru a mai precizat că membrii grupului Socialiştilor şi Democraţilor susţin fără ezitări  integrarea Turciei în Uniunea Europeană. „Avem certitudinea că dialogul nostru cu partenerii turci va continua şi va avea un rezultat profitabil pentru ambele părţi. Turcia este un partener strategic pentru Uniunea Europeană şi de aceea, atât timp cât Turcia este ataşată relaţiei cu UE, va trebui să primească garanţiile din partea ei privind viitorul său european.  Voi termina prin a exprima sprijinul necondiţionat al grupului nostru pentru continuarea negocierilor de reunificare între partea cipriotă greacă şi partea cipriotă turcă. Am încredere că reluarea negocierilor de reunificare fără precondiţii este răspunsul la problema cipriotă şi că exploatarea hidrocarburilor va fi benefică pentru ambele comunităţi, pentru Cipru în ansamblu său şi pentru statele din regiune care vor fi implicate în exploatare”, a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Liderii europenei au solicitat Turciei să respecte apele teritoriale

  În luna octombrie, Turcia a trimis nave în zona economică exclusivă a Ciprului, astfel încât preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a suspendat negocierile pentru pace cu Turcia în zona de nord, regiune controlată de această ţară. Tot în urmă cu o lună, liderii europenei au solicitat Turciei să respecte apele teritoriale şi suveranitatea Ciprului în zona sa economică exclusivă. Parlamentul European a propus o rezoluţie comună ca răspuns la această situaţie, rezoluţie care va fi adoptată.