Conferința „Soluții științifice avansate de diagnostic, tratament medical și suport social în lupta împotriva cancerului de sân”, derulată vineri, la Hotelul Ramada Plaza, din Craiova a fost una de excepţie, reunind specialiști din domenii diferite, motivați de același ideal: a utiliza abilitățile profesionale pentru a obține un impact asupra societății și asupra propriei evoluții. Comunităţile locale, nu de puţine ori, au fost puse la încercare, iar solidaritatea, spiritul de sacrificiu şi buna înţelegere a făcut ca rezultatul unor diverse campanii umanitare să fie unul de excepţie. Un gest uman, la momentul potrivit, schimbă destine şi salvează vieţi.
Conferința de la Craiova a pus la aceeași masă oameni care sunt preocupați să găsească soluții și să ofere servicii sociale și medicale pentru persoanele cu factori de risc în ce privește cancerul de sân sau care, din nefericire, suferă deja de această maladie. În cadrul conferinței au susținut prelegeri sociologi, asistenți sociali, psihologi și medici specialiști: medicină de familie, chirurgie, radiologie, anatomo-patologie și oncologie. Au rezultat foarte multe concluzii, dar direcția direcţia în care campania ar trebui să meargă este una singură: spre un program național, care să ofere șansa tuturor femeilor din România, cuprinse în factorii de risc ai cancerului de sân, să beneficieze de consult medical și analize de specialitate, astfel încât cazurile de cancer să fie depistate în stadii incipiente, ceea ce ar reprezenta o șansă foarte mare de vindecare.
Peste 50 de medici de familie au fst prezenţi la conferință
Sociologul Constantin Crăițoiu, cadru universitare la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Craiova, a vorbit în deschiderea conferinței despre modul în care noua campanie umanitară „Zor pentru Speranță”, de prevenire și diagnosticare precoce a cancerului de sân, a luat naștere. Acesta a spus că ideea a venit imediat după fianlizarea campaniei „Dăruiește din inima”, campanie care s-a făcut pentru ajutorarea unui băieţel, bolnav de leucemie, care, din păcate, nu mai este printrei noi, dar care a reuşit să unească comunitatea locală, să o facă mai bună, mai solidară. „Participarea a peste 50 de medici de familie la această conferință, precum și implicarea lor în dezbateri a arătat o nevoie de recunoaștere și valorificare a muncii lor, foarte probabil, următorul eveniment va fi o conferință dedicată special medicilor de familie. Iată un prim posibil rezultat al conferinței de la Ramada Plaza Craiova…”, a remarcat C-tin Crăiţoiu.
O maladie extrem de dramatică
Tot despre punctul de aplicaţie al acestei noi campanii a vorbit şi medicul Eugen Georgescu, inițiatorul campaniei „Zor pentru Speranță”, care le-a mulţumit celor prezenţi în sală şi a continuat cu prezentarea unui prelegri. Eugen Georgescu, medic primar chirurgie generală, a susținut prelegerea „Managementul de diagnostic și tratament chirurgical în cancerul de sân”, arătând cât de dramatică poate fi această maladie, ce face victime inclusiv în rândul tinerelor, și cum, uneori, viața ajunge să depindă de o mică sumă de bani, fapt ce nu ar trebui să se întâmple și pe care am putea să-l schimbăm. „Conferința a fost una reușită, reprezentanți ai unor profesii diferite, proveniți din instituții diferite au stat împreună la masă, și-au împărtășit experiența și viziunea. Noi idei au apărut și ele vor fi puse în practică în viitor în luptam împotriva cancerului de sân. Este zor pentru speranță!”, a subliniat medicul Eugen Georgescu.
Exemple europene de bună practică
Prezentă la eveniment, dr. Carmen Adriana Dogaru, Președinte Societatea Națională a Medicilor de Familie, filiala Dolj, a vorbit auditoriului despre „Importanța medicului de familie în depistarea cancerului de sân”, subliniind, totodată, neajunsurile legislative și procedurale din muncă medicului de familie. Gabriela Motoi, sociolog și cadru universitar la Universitatea din Craiova, a susținut prelegerea „Politici sociale destinate prevenirii cancerului de sân. Perspective comparative și exemple europene de bună practică”, arătând o foarte bună documentare despre programele europene de prevenire a cancerului de sân. A arătat cu detalii cum funcționează programul național în Franța, subliniind faptul că prevenția este mult mai eficientă, decât tratamentul, din toate punctele de vedere. În România, spre deosebire de țările occidentale, din păcate, aproape jumătate din cazurile diagnosticate cu cancer de sân vin la medic în stadii avansate.
Rolul campaniilor de Responsabilitate Socială
Președintele Asociației ACCES Oltenia, Andreea Mihaela Niță, sociolog şi cadru universitar la Universitatea din Craiova a susținut prelegerea: „Rolul campaniilor de Responsabilitate Socială pentru educarea populației privind prevenția medicală”, subliniind care au fost principalele campanii și organizații implicate în lupta împotriva cancerului de sân în România. A făcut foarte bune sugestii, pe exemplul unor clipuri profesioniste, despre modul în care se pot comunica îndemnurile sociale și medicale ale campaniei. La rândul său, Emilia Sorescu, asistent social și cadru didactic la Universitatea din Craiova, „om instituție”, a susținut cu artă prelegerea „Rolul asistentului social în echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului oncologic”, reușind să ne introducă pas cu pas în lumea unui pacient de cancer de sân, în familia sa, în drama sa. A prezentat foarte convingător un caz cunoscut în literatura de specialitate, Sarah Whitney, o femeie ce a fost diagnosticată cu cancer la sân pe timpul sarcinii cu cel de-al treilea copil și care a continuat lupta pentru viața ei și a fiicei sale, reușind să depășească toate obstacolele. Au fost prezentate foarte clar nevoile pe care un pacient le are și ceea ce noi putem face pentru a ușura această luptă și atenua această suferință, dată de cancerul la sân.
„Diagnostic și tratament avansat în cancerul de sân”
Ramona Schenker, psiholog la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova, a susținut prelegerea „Importanța comunicării diagnosticului oncologic”, descriind foarte bine activitatea unui psiho-oncolog, precum și toate celelalte detalii referitoare la interacțiunea dintre medic, pacient, familie și grupul de suport. Au urmat 3 comunicări științifice avansate, prezentate cu tact și răbdare, ce au intrat în amănunte medicale referitoare la diagnosticarea cancerului de sân, pe baza rezultaltelor de la radiologie și anatomie patologică. Doctor Luana Lascu, medic primar radiologie și imagistică medicală a susținut prezentarea: „Investigații imagistice în diagnosticul cancerului de sân”. Dr Mirela Ghiluși, medic primar anatomie patologică, ne-a vorbit despre „Importanța examenului histopatologic în stabilirea diagnosticului de certitudine, precum și a strategiei terapeutice”, iar doctor Claudia Valentina Georgescu, medic primar anatomie patologică, a prezentat comunicarea științifică, cu titlul: „Imunohistochimia – informații vitale pentru reușita tratamentului oncologic în cancerul mamar”.
Programul naţional, o necesitate !
Prezentarea dlui. doctor Michael Schenker, medic oncolog, „De la diagnosticul precoce la tratamentul în stadiile avansate ale cancerului glandei mamare”, a reprezentat o sinteză a întregii conferințe, dar și un prilej de dezbatere în sală. Au fost analizate programele naționale dedicate prevenirii anumitor tipuri de cancer în România, aspectele funcționale și disfuncționale ale acestora, dezbaterea clarificând anumite tensiuni dintre medicii de familie, ginecologi și alți specialiști implicați în implementarea programelor naționale de luptă împotriva cancerului. Doctorul Schenker a ilustrat foarte limpede în ce constă problema cea mai gravă referitoare la cancerul de sân: jumătate dintre paciente vin la medic în stadii avansate și foarte avansate ale cancerului de sân, stadii finale, în care este aproape imposibil să vorbești despre vindecarea completă.