Craiovenii pot ridica, de azi, cererile pentru ajutorul de căldură

0
578

Începând de astăzi și până pe data de 20 noiembrie, inclusiv, craiovenii care beneficiază de ajutorul pentru căldură pot să-și ridice formularele de la asociațiile de proprietari sau, după caz, de la primărie. Ca și în anii trecuți, locuitorii Craivei primesc, pentru această iarnă, două forme de ajutor: aceste compensații bănești ce vin de la bugetul de stat, dar și ajutorul oferit întregului oraș de la bugetul local, prin suportarea de către municipalitate a unei părți din prețul gigacaloriei.  

Ajutorul de căldură se acordă pentru toate cele cinci luni de iarnă, pe baza cererilor pe care le depun beneficiarii către autoritățile. Acțiunea de distribuire a acestor formulare către craioveni ia startul astăzi și urmează să se încheie pe data de 20 noiembrie, pentru situația în care solicitantul și-a propus să primească această compensație și pentru luna noiembrie. În cazul în care depunerea actelor are loc după această dată-limită, autoritățile au anunțat că se pierd banii pe luna respectivă, urmând ca să fie luată în considerare cererea lor abia pentru viitoarele luni de iarnă.

Formularele pentru agentul termic – la asociații

Formularele pentru căldură se distribuie în mod diferit. Astfel, craiovenii care locuiesc la bloc și se încălzesc cu agent termic pot ridica aceste cereri de la sediul asociațiilor de proprietari de care aparțin. Cealaltă categorie este a celor care se încălzesc cu lemne, gaze naturale sau energie electrică, cazuri în care formularele se distribuie direct de la sediul primăriei din strada „Mitropolit Firmilian” (fostul Liceu Auto, în spatele Finanțelor). Programul de ridicare este de luni până joi, între orele 8.00 și 13.00, și vineri între orele 8.00 și 10.00.

Ajutoarele pentru căldură, în funcție de venituri

Ajutoarele de căldură se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie. Între beneficiari, cei mai mulți solicitanți au fost, în anii trecuți, craiovenii care se încălzesc cu agent termic. Procedura este următoarea: compensanțiile merg direct la asociațiile de proprietari, locatarii neprimind nici un ban în mână, și sunt calculate procentual, în funcție de veniturile pe care le înregistrează familia respectivă. Cea mai mare compensație, de 100%, se acordă persoanelor care primesc ajutor social de la primărie. Apoi, 90% din factura pentru căldură se scade familiilor care dețin un venit pe membru mai mic de 155 de lei pe lună.

Compensațiile sunt între 90% și 5% din factură

Procentele descresc apoi, pe măsură ce veniturile familiilor cresc: 80% reducere la factură dacă venitul este mai mic de 210 lei pe lună; 70% reducere – la un venit pe membru de familie de sub 260 lei; 60% – pentru un venit de până la 310 lei; 50% – pentru un venit de 355 de lei; 40% – pentru un venit de până la 425 de lei; 30% – pentru un venit de până la 480 de lei; 20% – pentru un venit de până la 540 de lei și 10% – pentru un venit pe membru de familie de 615 lei. Compensația cea mai mică – de 5% – o primesc familiile care au un venit pe membru de până la 786 de lei. Celorlalți beneficiari ajutorul de căldură li se acordă sub formă de bani, tot în funcție de veniturile pe care le dețin.