Planuri pentru învăţământul profesional şi tehnic

0
446

Dacă, până în urmă cu ceva timp, învăţământul tehnic şi profesional era privit ca un fel de „oaie  neagră” a sistemului educaţional din România, în ultima perioadă se observă o revigorare substanţială. Pornind de la aceste considerente, mâine, începând cu ora 14.30, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj va avea loc prima şedinţă din acest an a Consiliului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) din judeţul Dolj, care va căuta să găsească mai multe căi de rezolvare a problemelor din învăţământul tehnic, luând în calcul şi cerinţele de pe piaţa de muncă.

Simona Ciulu

O asemenea structură a apărut în 2002, unde erau prinse toate structurile cu prerogative în domeniu, iar legislaţia a rămas neschimbată până în luna iulie a acestui an, când, conform Ordinului nr.4456 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, au apărut câteva modificări. „Până la apariţia acestui ordin, totul era subordonat structurii regionalizate, în cazul nostru fiind vorba de Regiunea de Dezvoltare Sus-Vest Oltenia. Sunt şi acum instituţii care au rămas în componenta regionalizată, dar s-a mers pe o eficientizare a activităţii, astfel încât sunt mai puţine entităţi care fac parte din CLDPS. Noua organigramă se referă la aprobarea cadrului general de organizare şi de funcţionare a structurilor parteneriale consultative pentru învăţământul profesional şi tehnic din Dolj. Sunt semnate contracte de colaborare între 21 de entităţi sociale, toate cu reprezentativitate în mediul public”, a declarat prof.  Simona Ciulu, inspector pentru disciplinele tehnice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Un parteneriat complex

Parteneriatul este semnat pe trei componente: prima, cea a instituţiilor publice (ISJ Dolj, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Dolj, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, Direcţia pentru Agricultură Dolj, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, Agenţia Socială pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj); cea de-a doua ramură este constituită din agenţii economici cu potenţă financiară – Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, „Ford” România, SC „Reloc” Craiova, SC „Recon” Craiova, SC „Softronic” Craiova; SC „Docara” Craiova, Sucursala Regională de Transporturi Feroviare-Călători Craiova; cele două sindicate reprezentative pentru învăţământul preuniversitar – FSLI şi „Spiru Haret”; două asociaţii profesionale – Asociaţia Generală a Inginerilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România; trei ONG-uri – „Dominou”, „Mereu pentru Europa”, „Aproape de tineri”.

Obiectivul este cât se poate de clar: „Activitatea se referă la modul în care se poate contribui, prin dialog social şi prin antrenarea răspunderii publice a celor implicaţi la armonizarea politicilor, strategiilor şi acţiunilor concrete în domeniile educaţiei şi formării profesionale în învăţământul preuniversitar, ţinând cont de cerinţele pieţei muncii, la nivelul judeţului Dolj. Sunt convinsă că se va discuta pe cazuri concrete şi vom putea stabili o strategie pentru învăţământul profesional şi tehnic ”, a mai spus Simona Ciulu.