Primarul comunei Botoşeşti-Paia, Ion Moraru, desconsideră Legea 416/2001

1
544

Botoşeşti-Paia este o comună cu o populaţie  de l.986 locuitori dintre care 43.98% au peste 60 de ani. Sărăcia este cuvântul care poate caracteriza această localitate, care pare uitată de Dumnezeu. Primarul Ion Moraru, în loc să se ocupe de atragerea de fonduri, pentru dezvoltarea acestei comune, se ocupă cu lucruri mărunte, cum ar fi să-l hărţuiască pe un fost angajat al Primăriei Botoşeşti-Paia, doar pentru că nu îi place de el.

Ion Moraru

Mihai Despa până anul trecut, în septembrie, a fost angajat la Primăria Botoşeşti-Paia, ca muncitor calificat la Situaţii de Urgenţă. În urma Ordonanţei 63 din 2010 a fost concediat. Acesta a acţionat în instanţă decizia primarului Ion Moraru, considerând-o nelegală, deoarece în Organigramă mai erau două posturi neocupate. Tribunalul Dolj i-a dat câştig de cauză lui Mihai Despa, însă primarul Ion Moraru a făcut recurs. „Am acţionat în judecată Primăria Botoşeşti-Paia şi am câştigat procesul la Tribunalul Dolj. Primarul Ion Moraru a făcut recurs”, a declarat Mihai Despa. Până la o soluţie finală din partea Curţii de Apel Craiova, Ion Despa a vrut să îşi depună dosarul la Primăria Botoşeşti –Paia pentru ajutor social, numai că Ion Moraru a refuzat să îl primească.  „Am doi copii la liceu la Craiova, şi am zis că până se va finaliza procesul să îmi depun dosarul pentru ajutor social. Primarul m-a trimis la AJOFM Craiova. Toate dosarele sunt făcute de domnul primar, dar pe al meu nu a dorit să îl primească.  M-am dus la AJOFM şi mi-au scris pe dosar să mă duc la cursuri de recalificare. Le-am explicat că sunt în litigiu cu Primăria şi că nu cer decât pe o perioadă de maxim şase luni, însă în zadar”, a mai declarat Mihai Despa.

„Dacă ai adeziune la PDL primeşti ajutor social”

Conform articolului 10, alin. 1 din Legea 416/2001: „Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul”. Dosarul trebuie soluţionat în termen de 30 de zile de la data înregistrării. Mai mult decât atât „primarul dispune în mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, în termen de 15 zile lucrătoare”. Mihai Despa spune că din 72 de dosare de la Primăria Botoşeşti-Paia, doar două persoane au fost trimise la recalificare, acestea fiind neagreate de primar: „În afară de fratele meu şi un alt cetăţean nu a mai fost trimis nimeni la recalificare. Sunt unii care primesc bani de la APIA, asta însemnând că sunt înregistrate cu teren, iar legea spune că dacă are mai mult de 20 de ari nu ai dreptul la ajutor social”. Este adevărat că  beneficiarul trebuie să aducă lunar dovadă de la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Dolj că se află în evidenţa agenţiei, că nu şi-a găsit un loc de muncă şi nu a refuzat unul, faţă de vechile reglementări, când datele erau solicitate la începutul fiecărui trimestru, dar asta după ce i-a fost acceptat dosarul de ajutor social. (1) Persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii. (2) Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă va transmite primarilor, în prima lună a fiecărui trimestru, tabelul nominal cu persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă ori au participat la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”. „Majoritatea beneficiarilor lucrează la primar acasă. Dacă ai adeziune la PDL primeşti ajutor social. Nu sunt împotrivă să fac aceste cursuri de recalificare, dar de ce numai noi din 72 de persoane?”, se întreabă Mihai Despa.

 

1 COMENTARIU

  1. ce nenorocit! nimeni nu-l vede pe moraru, nimeni nu vede ce se intamplă la primaria sau la scoala botosesti-paia…pacat de oamenii de acolo… de tinerii de acolo!

Comments are closed.