Ministrul Justiţiei, prezent la deschiderea anului şcolar la PMT Craiova

0
336

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat, ieri, la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016, organizată în cadrul Centrului de Detenţie PMT Craiova. Alături de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, ministrul le-a transmis deţinuţilor că educaţia rămâne calea cea mai sigură spre reintegrarea în societate, după eliberare.

 În timp ce unii dintre deţinuţi au ocazia să deprindă acum tainele scrisului şi ale cititului, chiar dacă au depăşit demult vârsta copilăriei, alţii îşi continuă studiile întrerupte de condamnarea la închisoare. Toţi însă speră ca după ispăşirea pedepsei privative de libertate să-şi găsească un loc de muncă şi să primească astfel şansa unui nou început. De altfel, ministrul Justiţiei le-a transmis că rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola de societate oamenii care au încălcat legea, ci de a încerca să îi readucă, să îi pregătească pentru a avea şanse reale de reintegrare.

Robert Cazanciuc: „Lipsa educaţiei poate crea tragedii”

În plus, Robert Cazanciuc a afirmat că lipsa educaţiei poate provoca tragedii. „Am ales să particip la deschiderea anului şcolar într-un centru aparţinând Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru că încercăm să atragem atenţia asupra unor realităţi mai puţin cunoscute: cel mai tânăr elev înscris aici în clasa I are 15 ani, iar cel mai în vârstă are 25 de ani şi este înscris în clasa a XI-a. Există subiecte grele pe care societatea trebuie să le dezbată astăzi. Suntem toţi apăsaţi de griji şi probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecţia pe care cei peste 100 de tineri de aici ne-o pot oferi. Fiecare are povestea lui, explicaţii şi motivaţii, dar greşelile pentru care vă aflaţi aici trebuie să fie lecţii atât pentru voi, cât şi pentru noi, în ansamblu. Lipsa educaţiei, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităţilor materiale, poate crea tragedii”.

Prezentă la deschiderea anului şcolar, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, le-a urat succes tinerilor aflaţi în detenţie. „Vreau să vă urez succes în noul an şcolar şi vă invit să sprijiniţi şi dumneavoastră Craiova în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Am văzut câteva tablouri realizate de tineri de aici şi pot spune că avem nevoie de toate energiile pentru a propulsa Craiova spre acest titlu. În plus, vă aşteptăm şi ca voluntari”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

43 de deţinuţi vor urma cursurile primare

În noul an şcolar s-au înscris, la PMT Craiova, 129 de persoane internate, dintre care 43 vor urma cursurile învăţământului primar, 39 pe cele ale ciclului gimnazial, iar  47 de elevi vor parcurge cursurile liceale, filiera tehnologică, în vederea calificării în domeniile tâmplărie lemn şi lăcătuşerie construcţii metalice. „Începutul anului şcolar este un moment important pentru persoanele internate la Centrul de Detenţie Craiova, dar şi pentru profesorii ce activează aici. Vorbim de un demers educativ complex de reabilitare al tinerilor ce se află aici. Rolul educativ al Centrului de Detenţie  este de necontestat”, a precizat Viorel Najap, directorul PMT Craiova.

Educaţia  persoanelor custodiate reprezintă o prioritate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,  şcoala fiind un factor esenţial al amplului demers ce vizează reintegrarea socială. „Instruirea şcolară reprezintă un demers important în cadrul sistemului penitenciar. Avem în vedere trei paliere: instruirea şcolară, formarea profesională şi constituirea unui bagaj de cultură generală. Fără absolvirea cursurilor primare şi a celor gimnaziale, aceşti tineri nu se pot înscrie la cursuri de formare profesională. ANP va sprijini în continuare toate aceste eforturi”, a declarat directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan.