Ion Prioteasa, alături de elevii merituoşi de la şcolile din Podari

0
754

Început emoţionat de an şcolar. Zeci de elevi s-au strâns în curtea Şcolii Gimnaziale Podari pentru a porni la drum, alături de dascălii lor, într-o cursă pentru performanţă. Mai ambiţioşi ca niciodată, elevii vor să-şi înscrie localitatea pe harta şcolilor cu rezultate remarcabile, nu vor să-i facă de râs pe cei de dinaintea lor şi, totodată, să rămână un bun exemplu pentru cei care îi vor urma. Părinţi, copii, profesori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, cu toţii i-au încurajat pe elevi şi le-au transmis că educaţia rămâne avuţia fiecărui individ, dar şi a societăţii per ansamblu. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a tras cel mai puternic semnal prin prezenţa sa inspirată: da, şi în mediul rural, se învaţă carte!

Rezultatele de la Evaluarea Naţională par să nu îl contrazică pe şeful administraţiei judeţene. Anul acesta notele chiar spun ceva. Zeci de elevi care învaţă la ţară au obţinut note de peste 9.50. Problema care se pune este cea legată de posibilitatea acestor elevi de a merge  mai departe, la facultate, de a face studii universitate, potenţial există, cu talentul te naşti, dăruirea  ţi-o dă Cel de Sus, dar mai ai nevoie de partea materială, pe care trebuie să o dea Guvernul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a vrut să atragă atenţia mediului politic şi nu numai.  Pentru toţi cei care spun că susţin vocal educaţia, şi anume că marii cărturari, oamenii de stat, dar şi cei mai însemnaţi istorici, scriitori, poeţi, dascăli au provenit din mediul rural, că nu trebuie să uităm generaţiile care învaţă la ţară, că trebuiesc încurajate şi susţinute,  dar nici pe dascălii care fac eforturi extraordinare pentru a putea duce catalogul în fiecare zi, fie vară, fie iarnă, în cele mai izolate localităţi din judeţul Dolj. „Astăzi începe un nou an şcolar, moment pe care îl marchează, prin evenimente speciale, toate şcolile, liceele şi colegiile din judeţul nostru. Mi-am dorit să fiu alături de dumneavoastră aici, la Şcoala Gimnazială Podari, cu atât mai mult cu cât, în Dolj, peste jumătate din populaţie trăieşte, lucrează şi învaţă în mediul rural. Spun «mediu rural», deşi realitatea pe care ne-o prezintă această comună este aceeaşi pe care o regăsim în localităţile urbane. Avem, în concluzie, dovada că astfel de transformări sunt posibile, cu o administraţie implicată, cu un primar gospodar. Prin ceea ce s-a realizat aici, în Podari, s-au conturat toate beneficiile standardelor moderne de civilizaţie şi s-a făcut un pas însemnat către statutul de oraş, în situaţia în care şi locuitorii vor dori adoptarea lui”, a subliniat Ion Prioteasa.

Administraţia Judeţeană încurajează performanţa în educaţie

Mesajul şefului administraţiei doljene a fost unul cu impact. Într-o zi atât de importantă, numărul unu al judeţului, a fost prezent în mijlocul comunităţii locale. Şi nu este puţin lucru. Ion Prioteasa a dorit neapărat să fie la o şcoală din mediul rural, să le mulţumească oamenilor din aceste localităţi că muncesc, că îşi îndeamnă copiii la învăţătură şi, mai ales, că nu au încetat să spere că şi în România cartea va fi răsplătită aşa cum se cuvinte. Că nu există viitor fără o pregătire solidă. „În definitiv, dezideratul este ca aşezările din jurul Craiovei să ofere aceleaşi condiţii ca orice zonă periurbană din Uniunea Europeană, iar Podari este una dintre cele care se apropie de atingerea acestui obiectiv. Consiliul judeţean a fost şi rămâne un susţinător activ al învăţământului, implicându-se financiar în sprijinirea acestui domeniu important. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Programul «Laptele şi cornul», produse pentru care, doar în acest an, am alocat peste 11 milioane de lei. Sperăm ca, din 2016, să fie identificată o altă formulă pentru acest demers, astfel încât, în varianta optimă, să putem oferi copiilor din grădiniţe şi din şcolile primare şi gimnaziale o masă caldă. De asemenea, după cum procedează şi Primăria Comunei Podari, CJ Dolj încurajează performanţa în educaţie, asigurând încă din anul 2005 fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare. Continuăm să sprijinim şcoala doljeană, dorind să contribuim şi la crearea cadrului care să permită tuturor elevilor din mediul rural să acceadă la o formă de învăţământ superior.  Există o vârstă pentru toate, iar pentru copiii care de astăzi încep cursurile aceasta este vârsta la care trebuie să înveţe, să acumuleze cunoştinţe şi să beneficieze de toate condiţiile necesare în acest scop…“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La Evaluarea Naţională: două note de 10 la Matematică

Unitatea de învăţământ din Podari nu a fost aleasă în mod întâmplător. În primul rând localitatea ţine pasul cu modernitatea, care poate oricând să devină oraş. Edilul comunei Podari, Constantin Gheorghiţă, a înţeles de la început importanţa accesării fondurilor europene. Cele mai multe au fost investite în educaţie, tinerii din Podari învaţă în clase modernizate, dotate cu mobilier nou, cu laboratoare. Ultima achiziţie făcută de această şcoală sunt tablele inteligente, elevii din Podari învaţă după metode europene, ei sunt conectaţi la tot ceea ce înseamnă tehnică şi tehnologie de ultimă oră. Şcoala din Podari a avut anul trecut rezultate excepţionale, performanţa a fost răsplătită chiar ieri, în prima zi de şcoală. Şcoala se mândreşte de asemenea şi cu două note de 10 la examenul de Evaluare Naţională, la obiectul Matematică.

„Şcoala Gimnazială Podari îşi deschide porţile pentru a vă primi pe voi copii mai mari, copii mai mici. Citesc pe feţele voastre emoţia de a găsi dascălul, clasa şi cărţile de învăţătură. În încercarea noastră de a fi o gazdă primitoare v-am pregătit începând din acest an o bază materială la standarde europene, dotate cu mobilier adecvat, aveţi instalat în fiecare clasă internet şi table interactive. În cadrul şcolii avem două cabinete de informatică, dar şi laboratoare  pentru fizică şi chimie iar grădiniţele de la toate structurile sunt pline de jocuri, păpuşi şi cărţi de colorat. O mare parte din aceste realizări se datorează şi domnului primar care s-a implicat foarte mult în sistemul de educaţie”, a subliniat Marilena Andriescu, managerul Şcolii Gimnaziale Podari.

Centru de zi pentru copii, modern şi complet dotat

Elevii au fost recompensaţi la acest început de an, pentru munca lor, cu un premii în bani. Au fost răsplătiţi elevii care au obţinut cel puţin două premii la fazele naţionale sau judeţene. Au urcat  astfel pe podium 15 elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a VII-a. Aceştia au fost un exemplu pentru  ceilalţi, care au promis în faţa părinţilor că la anul vor fi şi ei acolo,  ambiţionându-i în această cursă pentru performanţă. Edilul comunei, Constantin Gheorghiţă i-a felicitat pe elevi şi le-a urat un an plin cu note mari şi rezultate remarcabile. Le-a spus cuvinte frumoase, de încurajare şi părinţilor care i-au însoţit pe micuţi. Primarul a promis că va continua modernizarea comunei. „Am încă vie în memorie festivitatea de deschidere din 2014. A mai trecut, iată, un an, în decursul căruia s-au materializat noi proiecte. Aminteam, la data aceea, câteva dintre realizările din Podari, inclusiv în ceea ce priveşte reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare. Trebuie să ştiţi că, recent, ministrul Fondurilor Europene, domnul Marius Nica, mi-a adresat felicitări pentru cele 11 milioane de euro accesate în acest scop de localitatea noastră şi care ne plasează la vârful clasamentului, între comunele din România. Aşa cum aţi putut constata, lucrările sunt în plină derulare în toate satele aparţinătoare, în Livezi, Gura Văii, Podari, Branişte şi Balta Verde, şi sperăm ca investiţia să fie finalizată până în vara anului viitor. Iată, aşadar, o promisiune care a devenit certitudine. Un alt demers important concretizat în comuna noastră este construirea noului Centru de zi pentru copii, unul modern şi complet dotat, pe care avem bucuria să-l putem da în folosinţă astăzi. Vom fi în continuare alături de dumneavoastră, de conducerea şcolii şi ne preocupăm să asigurăm tot ceea ce este necesar învăţământului în localitate”, a subliniat Constantin Gheorghiţă, edilul comunei Podari.

“Fiecare copil în grădiniţă”

          Prof. Marilena Andriescu a ţinut să precizeze că un rol foarte important în stimularea elevilor de a învăţa l-a avut şi programul educaţional „Fiecare copil în grădiniţă”, implementat în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. De altfel, ne amintim cu plăcere că diplomatul englez, Excelenţa Sa Martin Harris, a postat pe blogul său, la încheierea mandatului de ambasador, un clasament al lucrurilor care i-au plăcut în România. Din acest TOP 10 făcea parte şi proiectul “Fiecare copil în grădiniţă”, care se derulează în comuna  Podari, judeţul Dolj. Ambasadorul Martin Harris a fost în vizită la Podari de două ori, plecând cu o impresie foarte bună despre modul în care administraţia locală se implică în acest program, dar şi în alte proiecte educaţionale. Programul a înregistrat rezultate impresionante în fiecare an: în medie, 90% din cei 49 de copii preşcolari înscrişi în program au frecventat grădiniţa în mod regulat în anul şcolar 2012-2013, în timp ce în 2011-2012, media a fost de 87%. În noul an şcolar, în cele cinci structuri ale Şcolii Gimnaziale Podari vor învăţa 587 de elevi, dintre care 55 au început, luni, cursurile în clasa I.