Turul Franței: Pogacar câștigă etapa a 17-a – “Regina” – în galben

0
400

Ciclistul sloven Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a câștigat etapa a 17-a, Muret – Saint Lary Soulan Col du Portet, 178,4 km cu tricoul galben pe umeri și și-a consolidat poziția de lider al clasamentului general.

Pogacar a câștigat etapa “Regină” a Turului Franței în Munții Pirinei în stil de mare campion și a dovedit încă o dată că nu are rival pe măsură în această Mare Buclă.

Ultimii 60 de kilometri ai etapei au inclus trei ascensiuni progresiv mai dificile, iar pe pantele urcușului final spre Col du Portet, 2215 metri, tricoului galben s-a desprins în compania danezului Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) și a ecuadorianului Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Însoțitorii lui Pogacar aveau ca obiectiv locurile 2 și 3 pe podium, pentru că slovenul are un așa de mare avans în clasamentul general încât numai un imens ghinion l-ar putea priva de victoria finală la sosire duminică la Paris pe Champs Elysees.

Vingegaard, 24 de ani, care este revelația acestui tur, a cooperat cu Pogacar în distanțarea principalilor urmăritori, dar Carapaz, a stat tot timpul al treilea refuzând să facă cu rândul în frunte.

În ultimul kilometru al ascenisiunii, Carapaz a demarat, Pogacar a răspuns imediat, dar pentru moment Vingegaard a fost distanțat, revenind însă cu 150 de metri înainte de sosire. Pogacar a sprintat și câștigat etapa fiind urmat de Vingegaard și Pogacar.

Aceasta este și ordinea din clasamentul general, unde Pogacar are un avans de 5’39” față de Vingegaard și 5’43” față de Carapaz.

Joi are loc etapa a 18-a, Pau – Luz Ardiden, 129,7 km, care include cea mai celebră ascensiune – Tourmalet (2115 m) – escaladat în 87 de ediții ale Turului Franței începând cu 1910 și care se termină ascensiunea până la Luz Ardiden (1715 m, 13,3 km, gradient 7,4%) – ultima șansă pentru rivalii lui Pogacar să-l atace, deși șansele lor sunt minime, având în vedere dominarea netă a Marii Bucle de marele campion de 22 de ani.