Parcul „Nicolae Romanescu” va fi gazda Crosului „Ziua Olimpică”

0
273

Craiovenii sunt invitaţi să îşi înceapă prima zi din acest week-end făcând mişcare în Parcul „Nicolae Romanescu”. Sâmbătă, se dă startul în Crosul „Ziua Olimpică”, organizatorii pregătind pentru cea de-a treia ediţie nu mai puţin de şase curse, dintre care două sunt nou introduse în program. Pe lângă ideea de a respira aer curat în parc, făcând şi câteva minute de alergare, extrem de preţioase pentru sănătătate, participanţii vor fi recompensaţi şi cu premii, evenimentul beneficiind de susţinere din partea a multor sponsori.

cros (3)Crosul „Ziua Olimpică” ia startul sâmbătă dimineaţa, în Parcul „Nicolae Romanescu”, unde sunt aşteptaţi să participe craioveni de toate vârstele, organizatorii pregătind curse care vor fi adresate de la cei mai mici şi până la seniori. Organizatorii – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Academia Olimpică Română – filiala Dolj – s-au pregătit şi mai bine de această dată şi speră să-şi depăşească recordul de participanţi, pe care l-a atins în crosul de anul trecut care s-a bucurat de prezenţa a 600 de participanţi. ”Avem experienţa crosului din martie, la care am avut 600 de participanţi şi sperăm să se înscrie şi pentru sâmbătă, să fie o atmosferă cel puţin la fel de frumoasă. Ca şi data trecută, am început înscrierile online, dar lăsăm posibilitatea celor care doresc să participe să se înscrie şi sâmbătă, înainte de startul curselor. Deocamdată, sunt înscrişi în jur de 220 de participanţi, dar sunt convinsă că până sâmbătă numărul acesta va creşte foarte mult şi vom atinge, cel puţin, cifra din martie”, a declarat Alina Ionescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, la conferinţa de lansare a evenimentului care, de asemenea, a fost organizată la intrarea din Parcul Romanescu, de unde se va şi sa, sâmbătă, startul în curse.

Şase curse, dintre care una pentru seniori

cros (2)Craiovenii sunt provocaţi să alerge, sâmbătă, în şase curse. Cea mai lungă cursă va fi cea de 6.800 de metri, care presupune două ture de parc (de la a doua intrare în parc şi până în Valea Fetii şi înapoi). La această cursă, participanţii sunt rugaţi să vină îmbrăcaţi în tricouri având următoarele culori: cei cu vârsta sub 25 de ani – culoarea roşie, cei cu vârsta între 26 ani şi 35 ani – culoarea galben iar cei cu vârsta peste 36 de ani – culoarea albastră. Organizatorii au păstrat şi cursa ”FUN”, cu două start-uri pentru fete şi pentru băieţi, precum şi cursa „Family” – în care, pe o distanţă mică de 400 de metri, părinţii vor alerga împreună cu copii până la vârsta de 6 ani. ”Cursa Seniori este o premieră pentru acest cros şi am avut solicitări în acest sens. Deocamdată, online s-au înscris puţine persoane, dar când vom da startul sperăm să vină alături de noi  fiindcă sunt foarte mulţi seniori care aleargă”, a mai spus Alina Ionescu.

Ca o noutate, organizatorii au introdus şi cursa Family-ştafetă, pentru copii mai mari de 7 ani, care vor alerga împreună cu părinţii lor. Părintele va alerga pe prima parte a distanţei (800 metri), apoi copilul va prelua ştafeta şi va încheia cursa, străbătând restul de 600 de metri. ”Rugămintea pe care am avut faţă de cei care vor participa la această cursă este ca obiectul ştafetei să fie o jucărie pe care noi o vom dona, ulterior, copiilor aflaţi în plasament. Este prima dată când organizăm această cursă, dar sperăm să se bucure de succes şi să facem o sărbătoare din mişcare”.

Premiile se vor acorda astfel: pentru cursa mare se vor premia primele trei locuri, dar la celelalte curse, premiile se vor acorda în urma unei tombole, ideea fiind să se încurajeze participarea la astfel de evenimente.

Oameni ai sportului, alături de craiovenii participanţi

cros (1)Crosul este susţinut şi de parteneri tradiţionali din lumea sportului, Facultatea de Educaţie şi Sport din Craiova şi Asociaţia Judeţeană de Atletism. ”Ca de fiecare dată, răspundem prezent cu drag la toate acţiunile organizate de direcţia pentru sport şi tineret. Sutem alături de mai mulţi ani şi am prins automat mai multe crosuri până acum, toate au avut un succes după desfăşurare, şi mă refer în special la cel din primăvară unde studenţii noştri au participat cu drag. Vor veni, cu siguranţă, în număr mare şi de această dată. Va fi un spaţiu special amenajat şi acolo copiii participanţilor la cros, până le va veni rândul la cursele lor, se vor juca cu voluntarii noştri care vor fi acolo ca să aibă grijă de ei. Chiar dacă practică sau nu sport, ar fi ideal să vină tot mai mulţi craioveni să se alăture acestui eveniment”, a declarat Aurora Ungureanu, profesor în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Craiova.

Competiţia are alături oameni dedicaţi sportului, cu performanţe la activ, care  vor fi prezenţi alături de craioveni la cros. Unul dintre aceştia este antrenorul de atletism, Cristiana Cojocaru. ”Noi cei din lumea sportului ne propunem prin aceste manifestări să aducem cât mai aproape de sport cetăţenii craiovei. Invit ca sâmbătă pe toţi, să vină cu mic, cu mare, la aceste manifestări din care fiecare va avea de câştigat. Nu mă gândesc că o să ajungă mari sportivi de performanţă, dar idee de mişcare, dragostea pentru mişcare te face mai sănătos. Acesta este motivul pentru care fiecare dintre noi trebuie să vină şi să facă mişcare. Cred că acesta este, în principal, scopul acestei manifestări”, a mărturisit aceasta.

Primăria Craiova susţine acest proiect

crosSorin Manda, administratorul municipiului şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism, parteneri în proiect, a spus că evenimentul sportiv de sâmbătă va fi o reuşită frumoasă şi datorită locaţiei sale, Parcul „Nicolae Romanescu”. ”Au fost mai multe variante de organizare a acestui cros şi, până la urmă, s-a decis această locaţie în Parcul Romanescu, care trebuie să devină un centru de atracţie atât pentru sport, cât şi pentru alte evenimente. Important este ca mesajul organizării acestui cros să ajungă la oameni şi să fie cât mai mulţi participanţi la acest eveniment. Sperăm ca vremea să fie favorabilă, să ţină cu noi şi acest cros, organizat sub zodia Zilei Olimpice, va fi un real succes”. Ediţia de anul trecut a fost prima care s-a organizat pe aleile din Parcul „Nicolae Romanescu”, 600 de persoane bucurându-se de frumuseţea unei astfel de competiţii.

Programul Crosului Ziua Olimpică:

  1. Cros 6800 m – înscrieri/validări între orele 8.30 – 9.20, cursa ora 9.30,
  2. Cursa seniorilor 50+ – 1400 m – înscrieri/validări înbtre orele 8.30 – 10.00, cursa ora 10.20,
  3. Cursa Fun – 1400 fete – înscrieri/validări între orele 9.30 – 10.35, cursa ora 10.54,
  4. Cursa FUN băieţi – înscrieri/validări între orele 9.30 – 10.55, cursa ora 11.05,
  5. Cursa Family (părinţi – copii 0-6 ani) – 400 m – înscrieri/validări între orele 10.00 – 11.15, cursa ora 11.25,
  6. Ştafeta Familiilor – bunici, părinţi, copii (1400 m) – înscrieri/validări între orele 10.00 – 11.15, cursa ora 11.35,
  7. Premiere – ora 11.50.