Meci decisiv, în Bănie, pentru handbaliştii tricolori

0
215

Selecţionerul Xavi Pascual: „În tur i-am învins pe bieloruşi datorită elementului-surpriză, acum va fi mult mai greu”

handbalNaţionala de handbal a României joacă astăzi, de la ora 19, în Sala Polivalentă din Bănie, un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul European din 2018. Dacă nu trec de bieloruşi, tricolorii îşi cam risipesc şansele de calificare. Ghionea şi compania se pregătesc de câteva zile la Craiova sub comanda lui Eliodor Voica, iar selecţionerul Xavier Pascual a sosit luni seara, după ce a câştigat cu formaţia de club, FC Barcelona, finala Cupei Regelui. Tehnicianul iberic atrage atenţia că partida va fi una mult mai dificilă decât cea din toamna trecută, câştigată de tricolori la Minsk cu 26-23, deoarece adversarii sunt acum avertizaţi de schimbările din formula noastră. „Va fi un meci foarte dificil, fiindcă Belarus este o echipă bună, care a participat la toate turneele finale din ultimii ani. În tur i-am învins datorită elementului-surpriză, acum va fi altceva, ştiu şi bieloruşii la ce să se aştepte. Mulţi jucători sunt obosiţi la final de sezon, dar sperăm că şi adversarii sunt obosiţi. Oricum, în astfel de meciuri trebuie să dai totul pe teren. Nu putem promite victoria, dar cu siguranţă ne vom dărui total. Nu mă preocupă situaţia Belarusului sau cum stă Polonia fără Talant Duşebaev, mă preocupă doar echipa mea, mă preocupă recuperarea lui Savenco, spre exemplu” a spus Pascual.

El s-a referit şi la nivelul pe care l-a atins naţionala României de când el a preluat-o: „Echipa a crescut în ultima perioadă, a prins şi încredere, nu am nimic de reproşat băieţilor la capitolul atitudine, dar trebuie să ne mai îmbunătăţim jocul. Avem deja un model de joc implementat, dar trebuie să-l dezvoltăm şi mai mult. Există presiune şi asta e bine, fiindcă dacă aveam zero puncte nu mai era nicio presiune. Nu ne este teamă, fiindcă este sport, facem asta de plăcere. Trebuie să recunoaştem că suntem a patra echipă ca şi cotă din această grupă, urna valorică spune asta”.

Chiar dacă jucători precum Vali Ghionea, Mihai Popescu sau Csepreghi au o valoare incontestabilă, însuşi selecţionerul Xavi Pascual este vedeta României. Lotul convocat de acesta pentru acest meci: Lotul României pentru meciul cu Belarus: portari: Popescu (St. Raphael), Iancu (CSM Bucureşti); extreme stânga: Onyejekwe (Odorhei), Pavel (Turda); interi stânga: Racoţea (Wisla Plock), Şandru (Dinamo), Ramba (Lemgo), Capotă (Dinamo); Centri: Fenici (Timişoara), Csepreghi (Creteil), Buzzle (Sighişoara); interi dreapta: Sadoveac (Tremblay), Grigoraş (Tatabanya); extreme dreapta: Ghionea (Wisla Plock), Thalmaier (Turda); Pivoţi: Mocanu, Savenco (ambii Dinamo), Rotaru (CSM Bucureşti).

„Una dintre cele mai importante partide din ultimii 22 de ani”

Fostul mare portar al Universităţii Craiova din anii 90, Sorin Toacsen, acum antrenor federal, speră ca oltenii să fie în număr mare alături de echipa naţională. „Este un moment greu, dar românii se adună în astfel de momente şi cred că ne putem califica. Aceşti băieţi merită un turneu final, aşa cum şi România merită o calificare. Eu am jucat la ultimul European la care a participat România şi sper să fiu la un astfel de turneu final şi din aactuala postură. Aştept ca oltenii să ne susţină aşa cum făceau cu Universitatea Craiova în anii 90, când am fost campioni, cu 3.000 de oameni în tribunele Polivalentei şi alte câteva mii la porţile sălii. Sper să le fi fost dor de handbal masculin oamenilor de aici, care sunt obişnuiţi acum cu handbalul feminin” a spus Sorin Toacsen.

Chiar dacă echipa locală, CS Universitatea Craiova, nu a mai evoluează de ani buni în Liga Naţională, Bănia are un reprezentant la naţională, Vali Ghionea fiind născut aici.

Căpitanul tricolorilor, portarul Mihai Popescu, a declarat că partida cu Belarus este una dintre cele mai importante din ultimii 22 de ani. „Acest joc este unul dintre cele mai importante din ultimii 22 de ani şi avem mare nevoie de public să ne susţină, să fie al optulea jucător. Prezenţa la Euro nu ar fi importantă doar pentru noi, ci şi pentru viitorul handbalului românesc. Şi colegul meu de la St. Raphael, Karalek, mi-a spus că şi naţionala lor va da totul în meciul de joi, nu se gândesc la cel din urmă, cu Serbia” a declarat Mihai Popescu.

Biletele pentru meciul programat astăzi, ora 19, dintre România şi Belarus, costă 10 lei şi 20 de lei şi pot fi procurate de la Sala Polivalentă şi din magazinele Germanos, Orange şi Vodafone. Clasamentul grupei a 2-a preliminare: 1. Serbia – 6 puncte, 2. Belarus – 5 puncte, 3. România – 4 puncte, 4, Polonia – 1 punct. Au mai rămas de disputat jocurile: România – Belarus, Serbia – Polonia, Polonia – România, Belarus – Serbia. Primele două echipe se califică la Euro 2018.

Fetele s-au calificat la Mondiale

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat a Campionatul Mondial, după ce a învins formaţia Austriei cu scorul de 33-24 (11-13), la Stockerau, în manşa a doua a barajului. România câştigase şi meciul tur, cu 34-29 (17-16), la Oradea. Selecţionerul Ambros Martin a folosit jucătoarele: Dedu, Dumanska (portari), Neagu (8 goluri), Udriştoiu (5), Perianu (5), Ardean-Elisei (5), Tomescu (3), A. Ilie (2), Pintea (2), Laslo (1), Zamfirescu (1), Dincă (1), Pricopi, Szucs, L. Popa, Dragut. România este singura echipă care a participat la toate cele 22 de ediţii anterioare ale Campionatului Mondial. Turneul final al Campionatului Mondial 2017 va avea loc în Germania (1-17 decembrie).