O salată de fructe uriaşă!

0
110

Sub teii ce-şi răsfrâng coroanele bogate şi împrăştie acum sute de mii de fiole de parfum prin toată curtea şcolii, elevii de la Școala Gimnazială nr. 21 „Gheorghe Țiţeica” au decojit şi au mărunţit fructe. Le-au adăugat siropuri aromate şi au pregătit cea mai gustoasă salată din lume. Toţi colegii pe care i-au invitat la degustare aşa au spus: că nu au mai mâncat niciodată o minunăţie ca aceasta! Și unde mai pui că fructele nu erau printre preferatele lor…

salataDouă ore le-a luat elevilor dintr-a VII-a B să mărunţească bananele şi portocalele, merele şi perele, caisele şi piersicile, portocalele şi rodiile, cireşele şi nectarinele. În total, 70 de kilograme de fructe, pe care le-au amestecat într-o oală mare cât toate zilele şi dichisită frumos cu staniol. Cu mânuţele vârâte în mănuşi de cauciuc şi înarmaţi cu răbdare, cei 30 de copii, băieţi şi fete, şi-au luat în primire cuţitele şi tocătoarele şi nu s-au oprit decât atunci când toate fructele şi-au pierdut forma şi s-au transformat în bucăţele colorate şi însiropate.

„Am făcut o salată uriaşă, scopul nostru fiind acela de a stimula copiii să mănânce mai multe fructe, pentru că lor nu prea le plac. A ieşit o bunătate de salată, din care nu a mai rămas nimic. Au mâncat toţi elevii, a fost foarte frumos!”, a mărturisit Camelia Buzatu, directorul şcolii. Fiindcă a fost de muncă, şi managerul şi-a pus un şorţuleţ galben şi a dat o mână de ajutor elevilor.

Micii bucătari

Mândri nevoie mare au fost, însă, micii bucătari. Izbutiseră să termine totul la timp şi aşteptau să-şi delecteze colegii cu o minune de preparat. În plus, să le provoace şi imaginaţia pentru a face ceva asemănător şi în bucătăria de acasă. Acum zâmbeau mulţumiţi.salata 2

„Eu am tocat portocale şi mere, nu a fost deloc greu. Fac şi acasă salată de fructe când sunt ocazii mai speciale, dar nu am folosit niciodată o combinaţie aşa mare de fructe”, ne-a mărturisit Irina Popa, o fetiţă cu chip luminos. „Cred că îi mai trebuia totuşi nişte topping şi mai puţine mere”, a adăugat repejor, ca micul expert care era acum, unul în măsură să potrivească toate cantităţile pentru un gust desăvârşit.

Pentru că iubeşte caisele şi, în mod deosebit, cireşele, Roberta Ozun şi-a ales să pregătească aceste fructe. A mărunţit cu plăcere, iar acum era fericită că salata lor uriaşă fusese apreciată. „Fructele mele preferate sunt cireşele şi caisele. Iar în salata noastră am pus destule ca să arate frumos şi să fie şi delicioasă. Sper să le placă tuturor”, a spus fetiţa, cu ochii strălucind de bucurie.salata (1)

De acum, toţi copii adoră fructele

Și verdictul a venit odată cu degustarea. Toate bucăţelele de fructe – care au fost cumpărate de şcoală – au fost amestecate uşurel cu toppinguri de ciocolată şi diferite alte arome. Când totul a fost gata, salata arăta chiar frumos, culorile fructelor, combinate la un loc, făcând-o de-a dreptul irezistibilă. Odată cu pauza, invitaţia la degustare a circulat cu repeziciune pe holurile şcoli. Pătrunzând în toate clasele, 270 de elevi, care aveau atunci ore, au ieşit în curte să încerce preparatul. „Este o salată foarte bună. Conţine mai multe fructe, din toate felurile, şi are şi topping de fructe de pădure. E aşa cum îmi place mie, mi-am mâncat toată porţia pe care am primit-o”, ne-a spus o domnişoară care mai păstra farfurioara de plastic, pe care nu mai rămăsese nimic.salata (3)

Pe una dintre băncuţele pe care elevii trudiseră, trona oala imensă în care, cu câteva minute în urmă, putea fi admirată salata de fructe. Acum nu mai era nimic, iar elevii se pregăteau să strângă totul pentru a lăsa curtea curată.

Iniţiativa a aparţinut conducerii Școlii Gimnaziale nr. 21 „Gheorghe Țiţeica”, directorului Camelia Buzatu, care a promis o revenire în forţă şi cu alte preparate sănătoase pentru copii.