Orange şi Salvaţi Copiii aduc în atenţie siguranţa copiilor pe Internet

0
336

Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Orange România, organizează astăzi, începând cu ora 11.00, o masă rotundă despre siguranţa pe Internet. Proiectul se adresează cadrelor didactice care predau copiilor cu deficienţe de auz. Întâlnirea are loc la „Centrul Şcolar Beethoven”, partenerii educaţionali ai proiectului.

Organizaţia Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Orange România au lansat în acest an proiectul Esign, parte a programului european Sigur.info.  Esign a demarat în luna mai cu o serie de 20 de sesiuni de informare în şcolile dedicate copiilor surzi şi cu deficienţe de auz din Bucureşti. Astfel, peste 200 de copii au dezbătut, alături de voluntarii Salvaţi Copiii, subiectul pericolelor întâmpinate pe Internet pentru a găsi cele mai bune modalităţi de protejare împotriva acestora. Ulterior, Organizaţia Salvaţi Copiii a dezvoltat resurse educaţionale ce vor fi distribuite în toată ţara către profesorii şi educatorii copiilor cu deficienţe auditive.

În cadrul meselor rotunde care vor avea loc în mai multe oraşe din ţară vor fi prezentate zece tutoriale video, unde sunt dezbătute cele mai importante pericole din domeniul online la care pot fi expuşi copiii. Tutorialele cuprind un discurs atât vorbit, cât şi în limbajul mimico-gestual, susţinut de interpretul Cosmin Costache, precum şi elemente grafice care îi vor ghida pe copii pas cu pas în utilizarea sigură a Internetului.

Proiectul iniţiat chiar de copii

Proiectul Esign să a fost dezvoltat la iniţiativa unui grup de băieţi cu deficienţe de auz, participanţi în cadrul Şcolii de Vară Europene Sigur.info. „Copiii ne-au atras atenţia asupra importanţei pe care Internetul o are în viaţa lor, deoarece mediul online le-a deschis nenumărate posibilităţi de socializare, distracţie şi educaţie, atât de necesare integrării lor sociale. Prin intermediul proiectului am dezvoltat resurse educaţionale bazate pe imagini şi pe limbajul mimico-gestual cu scopul de a introduce în viaţa copiilor, cu sprijinul cadrelor didactice, noţiunile elementare de siguranţă online.” declară George Roman, director Programe, Salvaţi Copiii România.

Temele abordate în cadrul tutorialelor sunt: Facebook, CamFrog[1], jocuri, hărţuirea pe internet, convorbiri şi întâlniri cu necunoscuţii, informarea de pe Internet şi dezvoltarea gândirii critice, reputaţia online, utilizarea telefonului mobil, securitatea calculatorului şi importanţa comunicării în cadrul familiei şi în timpul orelor de clasă despre siguranţa online a copiilor.