Salvaţi Craiova de câini!

2
616

Lăsând deoparte faptul că problema câinilor comunitari este o temă de campanie pentru candidaţii la Primăria Craiova, maidanezii chiar au devenit ameninţarea numărul unu pentru oricine se nimereşte prin centrul oraşului, ca să nu mai vorbim de cartiere. Tot aşteptând cadrul legal perfect sau făcând strategii complicate care să ne arate cum să-i îndepărtăm de pe străzi, câinii vagabonzi au confiscat Bănia, repezindu-se la trecători, făcând victime şi terfelind imaginea municipiului nostru. Îngrijorarea e acum şi mai mare pentru că în nici un spital din Craiova nu se mai găseşte, de mai bine de o săptămână, vreo doză de vaccin antirabic. 

Victimă a câinilor comunitari a căzut un grup de vizitatori din Irlanda, care a trecut, duminică, pragul Casei Băniei pentru a vedea exponatele în materie de artă populară. Muzeograful care a fost de serviciu în acea zi povesteşte că, tocmai în momentul în care cele 15 fete se apropiau de incintă, cinci câini au ieşit de sub maşinile parcate pe aleile parcului „Sfântul Dumitru”, înconjurându-le. Ghidul a reuşit să alerteze paznicul şi, împreună cu acesta, au alungat câinii, numai după ce grupul de vizitatori s-a adăpostit în clădire. Cu două zile în urmă, aceeaşi haită de câini s-a repezit la o mamă care îşi plimba copilul pe alei. Şi de această dată paznicul a sărit în apărarea ei, dar a fost muşcat de unul dintre câini. Un echipaj de poliţie locală a fost chemat de îndată şi numai cu ajutorul lor câinii au fost goniţi temporar din preajma Casei Băniei.

Oaspeţi ai oraşului, puşi pe fugă de maidanezi

Incidentul jenant de la sfârşitul săptămânii nu este singular în acea zonă. Cu toate că este un loc central şi foarte circulat – în imediata apropiere fiind şi Catedrala „Sfântul Dumitru” –, haitele de câini îşi fac de cap şi nu ezită să sară la oameni chiar şi ziua în amiaza-mare. Angajaţii Casei Băniei îşi amintesc de un alt caz, şi mai grav, care s-a petrecut la uşa instituţiei lor în toamna trecută. Victimă a fost tot un oaspete din străinătate.

O femeie din Bulgaria, venită şi ea în vizită, a fost înconjurată de câinii din parcul amintit înainte să apuce să vadă sălile de expoziţii. În cazul ei, personalul de serviciu nu a mai putut să intervină în timp util, acesta fiind, în cele din urmă, rănită serios la picior. A fost nevoie de intervenţia medicilor de la Ambulanţă, care i-au acordat primul ajutor şi au pansat-o.

Accesul în Casa Băniei a devenit periculos

După incidentul stânjenitor de duminică, directorul Muzeului Oltenia, Mihai Fifor, a reacţionat, solicitând şi el ca, dincolo de implicaţiile de natură electorală care se pot interpreta, haitele de câini comunitari să fie ridicate măcar din curţile instituţiilor publice. „Este o situaţie care scapă de sub control în momentul de faţă şi total de nepermis într-un oraş care se vrea unul european. Accesul vizitatorilor în Casa Băniei, cel mai vechi edificiu civil din Craiova, care adăposteşte Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, este, în acest moment, deosebit de periculos. Aceasta este cauzată de haitele de câini comunitari, aflate în parcul din jurul instituţiei, câini extrem de agresivi, care pun în pericol sănătatea celor care trec prin zonă”, a declarat Mihai Fifor, adăugând că aşteaptă o reacţie pe măsură a autorităţilor locale.

Un director de spital a fost atacat de câini

„Client” al maidanezilor a fost chiar şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, care este, culmea, singura unitate spitalicească din oraş unde se administrează vaccinul antirabic. Medicul Iulian Diaconescu a povestit că, la fel, nu a mai apucat să se ferească de colţii unui maidanez, care l-a atacat din senin în zona Gării Craiova. Maidanezul a sărit, repezindu-i-se la picioare, şi l-a muşcat. „Într-un astfel de caz, le recomand tuturor să se prezinte de urgenţă la medic şi, dacă se poate, să i se administreze vaccinul antirabic. Spun asta pentru că, după cum se vede, câinii vagabonzi sunt foarte violenţi şi nu poţi să te bazezi pe faptul că nu sunt purtători de rabie. Chiar dacă în ultimii ani nu s-au mai înregistrat astfel de cazuri la noi, boala este foarte gravă, odată instalată”, avertizează doctorul Iulian Diaconescu.

100 de craioveni ajung, lunar, la spital

Din păcate, acestea nu sunt singurele cazuri de persoane muşcate de câinii fără stăpân. Deşi nu sunt aduse întotdeauna la cunoştinţa opiniei publice, aproape în fiecare zi, în Craiova, se înregistrează atacuri ale maidanezilor. Iar cele mai bune argumente în acest sens sunt datele concrete pe care ni le oferă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, cei care îi primesc, direct din stradă, pe cei care vin cu muşcături urâte provocate de câini. Conform evidenţelor medicale ale acestora, lunar, se acordă îngrijiri medicale pentru peste 100 de persoane. Specialiştii spun că vorbim deja de un număr extraordinar de mare, care mai poate fi comparat, din punctul de vedere al afluenţei pacienţilor, doar cu extremele provocate de vreme, cum sunt luxaţiile şi fracturile în iernile cu polei sau lipotimiile din zilele toride de vară.

5.000 de câini vagabonzi, liberi pe străzile oraşului

La nivelul Primăriei Craiova lucrurile sunt cunoscute, dar problema este considerată ca fiind foarte sensibilă pentru a se putea acţiona. Reprezentanţii municipalităţii recunosc că sunt foarte mulţi câini în oraş, cum nu a mai fost niciodată până acum, dar încearcă să se scuze dând vina pe lipsa de legislaţie şi pe problemele financiare. La cei peste 5.000 de câini vagabonzi cât se crede că sunt acum pe domeniul public – în realitate, numărul e cu mult mai mare –, autorităţile nu ţin pasul, acţionând aproape cu mâinile goale. Pe toate străzile se lucrează cu o singură echipă de hingheri, care are ca sarcină să prindă câinii bolnavi – şi aceştia sunt înarmaţi rudimentar, cu lasouri din sârmă –, pe care să îi transporte cu singura maşină specială din dotare la adăpostul canin de la Făcăi. Niciodată nu e spaţiu liber, amplasamentul fiind prea mic – are 70 de locuri!

Nu vă bazaţi pe tratament: acesta lipseşte!

Situaţia este de-a dreptul alarmantă pentru că, una peste alta, victimele câinilor comunitari nu mai beneficiază nici măcar de vaccinul împotriva rabiei. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova a epuizat stocul de vaccin împotriva rabiei de o săptămână şi, în momentul de faţă, doctorii îi îndrumă pe pacienţi să meargă la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. «Am vorbit cu furnizorii de vaccinuri şi ne-au spus că trebuie să mai aşteptăm până pe 5-6 iunie pentru a fi aprovizionaţi cu vaccin antirabic. În momentul de faţă (n.r. – ieri), nu avem pe stoc nici o doză, motiv pentru care duminică (n.r. – 13 mai) am trimis un caz la Bucureşti, la Institutul „Matei Balş”, pentru imunizare. Vom încerca, în zilele următoare, să luăm totuşi câteva doze de vaccin de acolo pentru urgenţe», ne-a declarat conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Tratamentul este gratuit şi este obligatoriu în acest caz pentru că, în urma unei simple muşcături, victima poate contacta rabia, o boală extrem de gravă, care, dacă nu e tratată, duce la deces.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

2 COMENTARII

  1. Vina o poarta politicienii nostrii parlamentari pentru ca nu ia interesat nimic sa rezolve aceasta grava problema. In Craiova sunt peste zece mii de ciini si numarul lor creste pe zi ce trece.Bine ar fi ca politicienii parlamentari cit si pe cei de la curtea constitutiolale sa fie si ei muscati de ciini. Dar ei se deplaseaza in masini de lux.

  2. Veniti la ,,,DACIA”” din v.rosie…..in statia lui rat,iti ia plasa,circuland PM,rup picioarele,uneori ies doctorile si scapa batrani de maidanezi.Cred ca cele mai multe capuse si infectii sunt in acesti maidanezi,cu terasa langa ei…Oare,cum poti gusta ceva cu maidanezi si pericolul se apropie sub orice aspect?!!

Comments are closed.