Sute de doljeni şi-au petrecut sărbătorile pascale la Urgenţă

0
95

Peste 600 de doljeni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat sau au băut prea mult de Paşte. Din noaptea de Înviere şi până luni, în camerele de gardă ale spitalelor sau în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă medicii au lucrat încontinuu, indiferent că a fost vorba de victime ale exceselor alimentare sau bahice. Desigur, nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut, în mare parte, pe fondul consumului de alcool. Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, nu s-a mai înregistrat un număr mare de urgenţe majore.

Mesele bogate, stropite din plin cu alcool, au aglomerat până la refuz camerele de gardă ale spitalelor. Nici de data aceasta nu s-a făcut excepţie de la regulă şi, în zilele de Paşte, drobul, ouăle roşii, friptura de miel, dar mai ales alcoolul consumat fără măsură le-au dat bătăi de cap gurmanzilor. În plus, aşa cum era de aşteptat, consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute, din meniul zilelor de sărbătoare fiind nelipsite agresiunile. Mai mulţi doljeni au ajuns în departamentul traumatologie al Urgenţei, după ce au căzut victime ale unor altercaţii sau au suferit accidente casnice.

Excesele alimentare, din nou pe primul loc

O categorie aparte au reprezentat-o craiovenii care s-au prezentat la Urgenţă cu afecţiuni digestive după ce au exagerat cu bucatele tradiţionale. Cap de afiş au fost şi de această dată colicile biliare, indigestiile şi pancreatitele. „În general au ajuns la noi pacienţi cu tulburări digestive care au abuzat de mâncare şi alcool. Au existat şi destul de multe cazuri tratate la traumatologie în urma unor agresiuni. Au fost 35 de persoane care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean în urma unor astfel de episoade de violenţă”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Bolnavii cronic au avut însă cel mai mult de suferit. Medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova s-au confruntat şi anul acesta, în zilele de sărbătoare, cu un aflux de pacienţi care figurau deja cu diferite boli. Masa de Paşte le-a pus probleme în condiţiile în care ar fi trebuit să ţină cont de regimul alimentar. Au ignorat însă tratamentul prescris de medici şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, unii dintre ei nu şi-au luat tratamentul la timp sau, şi mai grav, au renunţat complet la el. Urmarea firească a acestui fapt, dar şi a consumului excesiv de preparate culinare specifice sărbătorilor pascale, foarte mulţi pacienţi, fie cu suferinţe digestive, fie cu suferinţe cardiovasculare şi-au petrecut sărbătorile pe patul de spital.

80 la sută au fost urgenţe minore

În această perioadă, medicii nu s-au confruntat însă numai cu urgenţe. Destul de mulţi au fost şi bolnavii cronic care s-au gândit că un consult medical ar fi numai bun în perioada sărbătorilor pascale. Ca în fiecare an, aceste aşa-zise urgenţe au dat bătăi de cap, mai ales prin prisma faptului că au aglomerat fără motiv camerele de gardă. Chiar dacă aveau probleme medicale de două-trei săptămâni, aceştia au ales să vină, în ziua de Paşte, perturbând încă şi mai mult activitatea în Urgenţă. „Cele mai multe prezentări, în proporţie de peste 80 la sută, au fost urgenţe minore. În plus, ieri (n.r. – luni) a fost un aflux de pacienţi care aveau suferinţe încă dinainte de Paşte. Au venit cu plăgi suprainfectate pentru că au aşteptat să treacă sărbătorile pentru a fi consultaţi de un medic. Aşa se face că Urgenţa a fost destul de aglomerată. La un moment dat unui singur medic îi reveneau şi 11 pacienţi”, a mai precizat dr. Cristina Geormăneanu.