Doljul pe scurt, foarte scurt

0
392

Anul agricol este deja întârziat şi se pare că utilajele nu vor putea să intre pe ogoare nici în zilele următoare pentru că terenul este ud, iar pe multe suprafeţe apa chiar bălteşte. Chiar şi aşa, răzleţ, agricultorii doljeni au început muncile de primăvară cu speranţa că atunci când vor trage linie vor putea spune că sunt pe profit. Deocamdată însă, toţi sunt cu ochii pe prognoza meteo şi speră ca măcar în următoarele două săptămâni să nu mai plouă pentru a putea cultiva terenurile agricole.     

Primar Calopăr: „Nu se poate intra pe ogoare”

Marin Cătălina

În comuna Calopăr, tot mai puţini localnici aleg să-şi cultive singuri terenul pe care îl deţin. În general, doar cei care deţin utilaje agricole lucrează pe cont propriu. Cei mai mulţi, însă, au dat terenurile în arendă, aproximativ 80% din suprafeţe fiind deja trecute în asociaţii.

Din păcate, iarna prelungită şi precipitaţiile abundente le-au dat mari bătăi de cap agricultorilor din Calopăr. Vremea nefavorabilă nu i-a lăsat să intre pe terenuri pentru a le pregăti pentru culturile de primăvară. „Nu se poate intra pe ogoare. Ieri am fost pe câmp şi este apă multă în sol. Multe dintre terenuri sunt băltite. Nu se pot face nici măcar lucrările de discuit. Estimez că se va putea intra la muncile câmpului abia peste două săptămâni”, a declarat primarul Calopărului, Marin Cătălina.

În perioada următoare ar urma să fie cultivată floarea soarelui, porumbul şi ovăzul, grâul şi orzoaica fiind cultivate încă din toamnă. Aproximativ 1.200 hectare de teren sunt cultivate în comuna Calopăr numai de către asociaţiile agricole.

 

Băileştenii îşi pregătesc viile

Şi agricultorii din Băileşti întâmpină reale probleme, în acest moment terenurile fiind în mare parte impracticabile pentru lucrările agricole. Din acest motiv, deocamdată, localnicii se ocupă doar de muncile la care pot avea acces. Şi, cum le este la îndemnă, au început să îşi pregătească viile. Localnicii speră însă că vremea le va permite, în perioda următoare, să îşi pregătească terenurile şi pentru cultura de porumb.

Nu doar condiţiile meteorologice sunt însă o piedică pentru agriculura din zonă, ci şi fenomenele demografice recente. Autorităţile locale din Băileşti spun că, deşi solul este prilenic culturilor cerealiere, din păcate multe terenuri rămân nemuncite. Nu pentru că oamenii şi-ar dori acest lucru, ci pentru că pur şi simplu nu îşi mai permit. Majoritatea tinerilor sunt plecaţi în străinătate, iar celor bătrâni le este greu să suporte toate cheltuielile din pensiile foarte mici. Ca în multe alte localităţi doljene, majoritatea proprietarilor de terenuri a dat în arendă pământul pe care îl aveau către asociaţiile agricole considerând că aceasta este singura posibilitate de a mai câştiga ceva de pe urma suprafeţelor agricole pe care le deţin.

 

Pază pe terenurile agricole de la Maglavit

Ion Dinu

Primarul de la Maglavit, Ion Dinu, la fel ca toţi agricultorii din comună, speră ca vremea frumoasă, anunţată de meteorologi pentru următoarele zile, să permită utilajelor agricole să intre pe ogoare cât mai curând posibil. În perioada următoare vor fi cultivate floarea soarelui şi porumbul.

Potrivit autorităţilor locale, ca în fiecare an, peste 90% dintre terenurile din comuna Maglavit vor fi cultivate. Şi aici însă sunt destul de mulţi localnici care au decis să intre în asociaţii agricole. „Avem tineri care şi-au făcut asociaţii agricole, şi-au achiziţionat utilaje performante şi au început să muncească pământurile. Oamenii au înţeles că aceasta este cea mai bună soluţie”, a declarat  primarul Ion Dinu.

O noutatea este că asociaţiile din comuna Maglavit au căzut de comun acord şi începând de săptămâna aceasta vor asigura paza terenurilor agricole pentru a preveni distrugerile făcute de ciobani.

 

La Poiana Mare, aproape 10.000 de hectare vor fi cultivate anul acesta

Marin Vintilă

Preocupat de întârzierea lucrărilor agricole, primarul comunei Poiana Mare, Marin Vintilă, a dorit să vadă chiar la faţa locului, pe câmp, care este situaţia. Ieri, împreună cu alte două persoane care deţin asociaţii agricole şi terenuri în zonă, acesta a testat dacă lucrările agricole pot fi demarate. Concluzia: deşi pământul este încă ud, unii oamenii au început deja să pregătească terenul pentru a-l cultiva. „În perioada următoare va fi cultivat porumbul, lucerna, ovăzul şi orzoaica. Unele dintre aceste culturi ar fi trebuit deja cultivate, dar nu ne-a lăsat timpul. În comuna Poiana Mare se cultivă între 7.000 şi 10.000 de hectare”, a precizat Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.

Şi aici, pentru mulţi dintre agricultori pare mult mai rentabilă arendarea terenurilor către asociaţiile agricole. „Oamenii au înţeles că lucrările pe suprafeţe mai mari şi cu utilaje profesionale sunt mult mai benefice şi dau un randament mult mai bun. Foarte puţine persoane mai lucrează pământul în regim propriu. Dar cred că în curând şi aceştia vor intra în asociaţii”, a mai spus primarul Marin Vintilă.

 

Dăbuleni: a început cultivarea pepenilor în solarii şi tuneluri

Oraşul Dăbuleni este cunoscut pentru cultivarea pepenilor verzi, care ajung în fiecare an pe pieţele din toată ţara. Asta nu înseamnă însă că agricultorii din localitate ezită să muncească şi alte tipuri de culturi. În această perioadă, spre exemplu aceştia se îndeletnicesc cu semănarea cartofului, dar au început în tuneluri şi solarii şi pe cea a pepenilor. „Se poate intra pe terenuri. Nu sunt probleme. Oamenii au început să îşi pună pepenii în solarii şi tuneluri. Au început de asemenea să cultive cartofi. Important este să fie vremea frumoasă în continuare”, a declarat primarul Nicolae Drăgoi.

Spre deosebire de agricultorii din alte localităţi, la Dăbuleni oamenii nu au intrat în asociaţii agricole cu terenurile ci au ales să muncească fiecare pe cont propriu.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU