Românii continuă să economisească şi să îşi planifice renovarea şi modernizarea locuinţelor

1
266

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) şi-a consolidat, în anul 2012, poziţia de lider al sectorului de bănci de economisire-creditare din România, înregistrând creşteri importante în ceea ce priveşte numărul de clienţi, economiile atrase şi activele totale. Banca a încheiat anul 2012 cu active totale de aproximativ 1,5 milioane lei, cu cca. 58% mai mult faţă de finalul anului 2011. Portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe a crescut de la 250.000 de clienţi la finalul anului 2011, până la cca. 304.000 de clienţi la finalul anului 2012. „Deşi mediul economic a continuat să fie dificil, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au continuat să economisească şi să investească pentru îmbunătăţirea locuinţelor lor. Astfel, depozitele atrase de bancă au înregistrat creşteri de 63% faţă de finalul anului 2011, iar creditele trase în cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari decât cele din anul 2011, cu un ritm lunar de creştere de cca. 20%, în cea de-a doua parte a anului”, a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

BCR BpL şi-a majorat activele totale cu cca. 58%

În 2012, BCR BpL şi-a majorat activele totale cu cca. 58%, până la 1,5 miliarde lei, de la 950 milioane lei la finalul anului 2011, astfel, urcând de pe locul 30 pe locul 25 în topul sistemului bancar în funcţie de active. Această evoluţie pozitivă s-a datorat, în cea mai mare parte, creşterii semnificative a volumului depozitelor atrase de la clienţi, în creştere cu 63% (valoare nominală a creşterii: peste 500 milioane lei) faţă de anul 2011, până la valoarea de 1,4 miliarde lei. Creşterea volumului depozitelor a fost determinată şi de tendinţele pozitive înregistrate de calitatea plăţilor efectuate de către clienţi: peste 44% dintre plaţi au fost realizate prin opţiunea de plaţi lunare repetitive (Standing Order). Portofoliul de contracte de economisire-creditare al BCR Banca pentru Locuinţe a înregistrat o creştere de peste 20%, de la cca. 250.000 de contracte la finalul anului 2011, la cca. 304.000 de contracte la finalul anului 2012, pentru care suma medie contractată de către clienţi a crescut de la 38.000 lei în anul 2011, la 41.000 lei în anul 2012. Activitatea de creditare a BCR Banca pentru Locuinţe a crescut spectaculos pe parcursul anului 2012. Faţă de creditele trase în cursul anului 2011 (3,95 milioane lei), creditele trase în cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari (45,2 milioane lei). Portofoliul total de credite al BCR Banca pentru Locuinţe se ridica la finalul anului 2012 la aproximativ 49 milioane lei. Dezvoltarea afacerii în 2012.

„Sistemul este foarte stabil”

BCR Banca pentru Locuinţe acordă finanţare pentru investiţii în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau constituirea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL. „Sistemul de economisire-creditare este perceput de clienţi din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ”, a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Clienţii pot accesa imediat un credit anticipat

În sprijinul clienţilor care doresc să investească pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative, în cursul anului 2012, BCR Banca pentru Locuinţe a redus comisionul de administrare a creditelor de la 0,15% la 0,05%, reflectat printr-o reducere substantiala a DAE pentru tipurile de contracte Locuinţa Plus şi Economii Plus. În plus, clienţii nu plătesc nici un comision la acordarea creditului, BCR Banca pentru Locuinţe oferind numai produse cu 0 (zero) comision de analiză a creditului. Astfel, prin BCR Banca pentru Locuinţe, clienţii pot accesa imediat un credit anticipat, în lei, cu destinaţie locativă cu o dobândă fixă de 8% pe an, pe toata perioada până la transformarea acestuia într-un credit locativ, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an. Clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele, au economisit suma minimă necesară pentru obţinerea unui credit locativ, dar nu au vechimea necesară pentru a ajunge la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar – de asemenea în lei, tip punte, cu dobândă fixă de doar 7% pe an. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an pe toată perioada contractului.

Renovarea şi planurile pentru izolare termică, primele optiuni

În contextul menţinerii unui mediu economic dificil, rezultatul pozitiv al BCR BpL subliniază potenţialul sistemului de economisire-creditare pe piaţa românească şi încrederea câştigată în rândul românilor. Conform statisticilor BCR BpL, faţă de 23% în anul 2010 şi de 36% în anul 2011, peste 40% dintre români au economisit în cursul anului 2012. Sumele medii economisite de români au crescut în ultimii ani, ajungând la cca. 116 EUR/lună în anul 2012, faţă de 89 EUR/lună in anul 2011 şi 85 EUR/lună în anul 2010. Românii au continuat să îşi facă planuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative, cca. 68% declarând că intenţionează să investească în îmbunătăţirea condiţiilor locative în următorii 5 ani şi cca. 38% declarând că au planuri de imbunatatiri locative în urmatoarele 12 luni. Renovarea (33%) şi planurile pentru izolare termică (24%) sunt primele optiuni pentru planurile urgente ale românilor, urmate de schimbarea instalaţiilor sanitare / electrice (19%) şi de instalarea unei centrale termice (14%). Aceste opţiuni sunt preferate pentru aporturile lor la reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi creşterea calităţii vieţii.

Clienţii potenţiali ai sistemului de economisire-creditare au perceput mai bine avantajele etapelor de creditare (credit uşor de obţinut şi de plătit, dobândă mică şi fixă pe toata perioada creditului) – 38% în 2012 vs. 23% în 2011. Totuşi, şi interesul pentru avantajele etapei de economisire a înregistrat o uşoară creştere – 21% în 2012 vs. 19% în 2011 – mai ales în ceea ce priveşte flexibilitatea produselor şi dobânda fixă.

1 COMENTARIU

Comments are closed.