UE renunţă la intenţia de a tăia fondurile pentru Ungaria şi Polonia ca sancţiune pentru derapajele anti-democratice

0
302

Uniunea Europeană va renunţa la orice intenţie de a stopa fondurile europene pentru Ungaria şi Polonia, ca parte a noului mecanism pentru statul de drept ce prevede sancţionarea ţărilor care înregistrează derapaje anti-democratice, transmite agenţia Bloomberg.

Motivul pentru care UE amână eventuala sancţionare a Varşoviei şi Budapestei este războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Sancţiunile economice – care au nevoie de activarea unui mecanism complex – ar veni într-un moment în care aceste ţări se confruntă cu situaţii extrem de dificile din cauza războiului de la propriile graniţe, atât Polonia, cât şi Ungaria fiind vecine cu Ucraina.

Pe lângă impactul economic direct al războiului, şi Polonia şi Ungaria se confruntă cu un aflux de refugiaţi ucraineni, care în cazul Varşoviei se ridică la peste un milion de persoane.

De asemenea, pentru a opri plăţile, Comisia Europeană ar trebui să aibă cazuri clare de delapidare a unor fonduri europene în trecut, ceea ce ridică o problemă pentru Bruxelles, arată sursele citate de Bloombeg.

Atât Ungaria, cât şi Polonia sunt acuzate de Comisia Europeană şi de mai multe state membre că nu respectă independenţa justiţiei şi că intimidează societatea civilă şi presa liberă.