EDITORIAL / Afacerea Veviba, un scandal deja obişnuit!

0
34

Alerta a fost dată la 8 martie a.c., de Agenţia federală pentru securitate alimentară (AFSCA), susţine „Le Soir”, care a scos în evidenţă mai multe nereguli la abatorul Veviba, din localitatea valonă Bostagne, din vecinătatea frontierei cu Luxemburgul. 70% din 200 de eşantioane controlate au prezentat neconcordanţe între data inscripţionată pe etichete şi cea din registre, în cazul loturilor de carne congelată. Produse frauduloase au fost exportate. O alertă a fost lansată prin sistemul european, fără a fi identificată destinaţia cărnii cu probleme. Potrivit cotidianului flamand „HLN”, un document judiciar menţionează că „la 19 septembrie 2016 un TIR cu carne livrată de abatorul Veviba a fost oprit în Kosovo”. Majoritatea etichetelor erau desprinse, dar pe unele „resturi”, de etichetă, care erau vizibile, apărea ca dată anul 2004. O parte din carnea respectivă provenea din abatoarele Izegem şi Harelbeke, era reambalată şi purta marca Veviba. Contactat de cotidianul menţionat, un profesor al Universităţii din Gent, a opinat că în situaţia congelării, timp de 12 ani, la temperatura constantă de minus 18 grade, carnea nu este automat un pericol sanitar. Agenţia federală pentru securitate alimentară (AFSCA) a retras autorizaţia de funcţionare a abatorului Veviba, importantă unitate de comercializare a cărnii de vită. Decizia a fost luată în urma unei descinderi, dispusă de un judecător de instrucţie săptămâna trecută, a anunţat cabinetul ministrului federal al Agriculturii, Denis Ducarme. Infracţiunile constatate constau în falsificarea datelor privind durata congelării cărnii şi a unei neconcordanţe, la peste 50% din loturile analizate, putându-se vorbi de „produse potenţial periculoase” pentru securitatea alimentară. Tot pe baza constatărilor din anchetă, AFSCA a concluzionat că mai multe produse livrate sub denumirea firmei Veviba, nu erau conforme cu normele sanitare în vigoare. Că s-a cerut extinderea controlului şi la alte antreprize, proprietatea Veviba, amplasate în Flandra şi Valonia, se subînţelege. Evident, ministrul valon al Agriculturii, Rene Collin, şi-a exprimat via preocupare pentru economia regională, cu peste 300 de angajaţi, la abatorul menţionat, care ar putea cunoaşte dificultăţi. Cum spuneam, Veviba posedă la Bostagne, unul din marile abatoare pentru bovine din sudul ţării şi dispune de o tehnologie sofisticată în procesarea cărnii. Scandalul nu este stins. Şi nici nu este singurul, anul trecut tot AFSCA s-a confruntat cu „afacerea Fipronil”. Problema este alta: în Belgia legislaţia europeană în materie este mult mai bine însuşită decât în oricare din ţările membre UE. Criza sanitară de amploare a venit ca o mănuşă pentru ecologiştii belgieni, care au evocat antecedentele, şi scandalul a dobândit conotaţie politică. Când aşa ceva se întâmplă însă la un consacrat abator, din inima Europei, lucrurile nu sunt tocmai în regulă, mai ales că în discuţie este sănătatea publică.