Săptămâna duhovnicească în Arhiepiscopia Craiovei

0
421

Prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti, care a debutat ieri, este numită în limbaj bisericesc şi „săptămâna duhovnicească”, după slujbele speciale ce sunt săvârşite în această perioadă în sfintele lăcaşuri de rugăciune.

După cum a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Craiova, la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, precum şi la paraclisele mitropolitane din municipiul Craiova, slujbele religioase din prima săptămână a Postului Mare debutează luni şi marţi (zile aliturgice) cu slujba Utreniei, urmată de Ceasurile 1, 3, 6, 9 şi Obedniţa. De luni până joi inclusiv, începând cu ora 17.00, se săvârşeşte, în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

Sâmbătă dimineaţă va fi săvârşită Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba de pomenire pentru cei adormiţi, iar în prima duminică a Sfântului şi Marelui Post va fi oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârşeşte doar de 10 ori în cursul anului bisericesc. Sfânta Liturghie din prima duminică a Postului Sfintelor Paşti, 20 martie 2016 (a Ortodoxiei), va fi săvârşită la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de preoţii şi diaconii slujitori ai sfântului locaş.

Programul liturgic special este săvârşit în această săptămână şi la Paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, unde slujbele religioase specifice vor fi completate cu o serie de conferinţe duhovniceşti susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova. Ca în fiecare an la începutul perioadei Postului Mare, elevii seminarişti vor primi Taina Sfintei Împărtăşanii în cadrul Sfintei Liturghii.