Dunărea, în continuare peste cotele de inundaţie

0
118

Chiar dacă nivelul Dunării a mai scăzut la Gruia şi Bechet şi este staţionar la Calafat, fluviul depăşeşte în continuare cotele de inundaţie, fiind sub avertizare cod portocaliu până vineri, la ora 18.00. În aceste condiţii, s-au alcătuit echipe de intervenţie operativă care monitorizează permanent lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor – diguri pe raza judeţului Dolj, începând de la limita cu judeţul Mehedinţi, comuna Salcia, până la Dăbuleni, limita cu judeţul Olt.

Astăzi, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA – CNPH, va fi staţionar la valoarea de 11.500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). Între 16-20 martie a.c., debitul Dunării va fi în scădere pe întreg intervalul de prognoză până la valoarea de 11.100 mc/s, în ultima zi a acestei perioade.

Digurile, supravegheate în permanenţă

Pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculeţ, suprafeţele riverane Dunării situate în zonele joase, neîndiguite, predispuse la inundaţii (păşuni şi fâneţe naturale) suntafectate de creşterea nivelurilor şi debitelor fluviului, fără a fi afectate terenuri agricole, fond forestier, gospodării sau obiective socio-economice.

Pe DJ 553, sectorul de drum Calafat – Ciupercenii Vechi, situate în imediata apropiere a fluviului Dunărea, apa nu a pătruns pe carosabil, dar autoritatea publică locală a amenajat o variantă ocolitoare, în paralel cu DJ 553, pe o lungime de 2,5 km, pentru redirijarea circulaţiei în eventualitatea că situaţia o va impune.

În punctul de trecere a frontierei România-Bulgaria, calea de acces spre feribot este inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 30 m, având o lăţime de 20 m şi o înălţime a lamei de apă de 15-20 cm. Circulaţia se desfăşoară în condiţii normale, fără restricţii. La SPET Bechet a fost inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 100 m, cu o lăţime de 50 m şi o înălţime a lamei de apă de 15 – 25 cm.

ABA Jiu prin SGA Dolj a intervenit, în prima parte a zilei de vineri, cu 100 saci cu nisip, 20 ml folie, un tractor cu remorcă şi o autoutilitară, pentru a crea o incintă de apărare în jurul unui dispozitiv de comunicaţie situat în portul Bechet, care deserveşte Poliţia de Frontieră, Poliţia de Transporturi Navale şi Vama Bechet.

Pe râul Jiu, în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost în general în scădere pe întregul bazin hidrografic. La staţiile hidrometrice de pe râul Jiu, nivelurile se situează sub cotele de apărare. Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare din judeţ, nivelurile şi debitele au fost în general staţionare şi în scădere, nivelurile la staţiile hidrometrice situându- se sub cotele de apărare.

Conform prognozei ABA Jiu, în următorul interval de 24 de ore, debitele şi nivelurile pe râul Jiu şi pe celelalte râuri interioare vor fi în scădere.