„Generaţia Mileniului – Atitudinea tinerilor din România asupra politicii”

0
362

Tinerii din România consideră că Educaţia şi Sănătatea trebuie să fie priorităţile zero ale oricărui guvern – aceasta este doar una dintre concluziile studiului „Generaţia Mileniului – Atitudinea tinerilor din România asupra politicii”, lansat vineri în premieră în România de Fundaţia Stânga Democratică (FSD) şi Fundaţia Europeană pentru Studii Progresiste (FEPS). La evenimentul de lansare a studiului au fost prezenţValeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Maria Freitas, Policy Advisor, Foundation for European Progressive Studies, David Kitching, Director of Social & Political Research AudienceNet, Victor Negrescu, europarlamentar şi preşedinte al FSD, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În cadrul evenimentului de lansare, invitaţii au dezbătut despre preocupările reale ale tinerilor născuţi în perioada 1980-2000+, despre actualele provocări cu care se confruntă aceştia şi soluţiile necesare pentru combaterea crizei de implicare în viaţa civică şi politică. „Generaţia Mileniului, generaţia mea, îşi doreşte un Stat mai puternic, servicii de calitate în Educaţie şi Sănătate, o apropiere mai mare de Europa. Tinerii vor mai mult acces la procesele decizionale şi noi trebuie să ţinem cont de aceste dorinţe!”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

96% din tineri consideră că onestitatea este una dintre calităţile principale pe care trebuie să le aibă oamenii politici

Preşedintele FSD a mai subliniat că autorităţile din domeniul public ar trebui să reprezinte cu adevărat interesele tinerilor români. „Cred că este esenţial ca decidenţii să înţeleagă faptul că tinerii români pun un preţ foarte mare pe onestitate, responsabilitate, apropierea de noile generaţii şi implicarea în rezolvarea problemelor reale. Lansarea primului nostru studiu sociologic, care se înscrie într-o analiză realizată la nivel mondial de partenerii noştri internaţionali, reprezintă un important pas înainte pentru agenda tinerilor. Studiul are nişte rezultate foarte interesante şi a generat o dezbatere foarte animată, utilă societăţii româneşti”, a afirmat Victor Negrescu. Concluziile studiului au avut la bază o cercetare sociologică obiectivă, cu peste 1.000 de subiecţi între 15 şi 34 de ani, care a avut menirea de a genera politici publice cu care tinerii să rezoneze şi pe care să le perceapă ca fiind utile pentru ei. Aceste concluzii sunt

Concluzii:

  • 96% dintre tineri consideră că onestitatea este una dintre calităţile principale pe care trebuie să le aibă oamenii politici; totodată, 81% dintre tineri consideră că nivelul actual al corupţiei este dăunător pentru viitorul ţării.
  • 84% dintre tineri consideră că decidenţii ignoră viziunea lor.
  • 56% dintre tineri consideră că generaţia lor e mai puţin interesată de politică decât părinţii sau bunicii lor.
  • 47% dintre tinerii chestionaţi consideră că votul ar trebui sa fie obligatoriu, în timp ce 42% se opun.
  • Cei mai mulţi tineri sunt interesaţi să îşi petreacă timpul liber ascultând muzică (92%), vizionând filme (91%), lecturând cărţi (77%), jucându-se pe PC ori console (67%) sau utilizând reţelele sociale (85%).
  • Doar 32% dintre cei chestionaţi sunt interesaţi să îşi dedice timpul liber politicii (informare sau implicare);
  • 36% dintre tinerii din România îşi doresc să fie oameni de afaceri, pe următoarele locuri în topul preferinţelor fiind roluri de oameni de ştiinţă şi sportivi.