“SINGURI ACASĂ – AI GRIJĂ DE COPIII TĂI ORIUNDE TE AFLI!”

0
218

Proiectul „Șanse egale la educație pentru copiii din județele Dolj și Vâlcea, cu părinți plecați la muncă în străinătate”, POCU/784/6/24/139402, este implementat de Asociația Română pentru Transfer Tehnologic și Inovare, în parteneriat cu Asociația Econyouth, Asociația Regională de Consultanță Oltenia, Școala Gimnazială “Elena Farago” Craiova și Liceul Tehnologic “Petrache Poenaru” Bălcești. În cadrul acestuia se desfășoară campania “SINGURI ACASĂ – AI GRIJĂ DE COPIII TĂI ORIUNDE TE AFLI!”, care atrage atenția asupra efectelor pe care plecarea părinților la muncă în străinătate le poate avea asupra copiilor rămași singuri acasă.

Deficitul de locuri de muncă și veniturile insuficiente câștigate în țară determină tot mai mulți românj să aleagă calea străinătății. Deși totul pare gratuit, să ai un copil, să-l crești, să-i cumperi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, să-i asiguri o alimentație corectă, să ai grijă de sănătatea lui înseamnă sacrificii mari din partea părinților. În familiile cu mai mulți copii, costurile depășesc de departe veniturile, posibilitățile materiale ale părinților.

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși unor riscuri majore: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. Lipsa ambilor părinți sau a reprezentanților legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale.

Bunurile materiale nu vor compensa lipsa de afecțiune și dragostea părintească. Copiii și-ar dori, mai degrabă, ca părinții să le fie alături în cele mai importante momente din viața lor. E mai plăcut să-ți rămână ca amintire o fotografie cu familia de la o serbare, absolvire, majorat decât un teanc de bani pus pe masă. Copiii mai mici nu înțeleg pe deplin situația și nu duc dorul părinților atât de mult, își exteriorizează trăirile și emoțiile mult mai ușor decât adolescenții, care preferă să tacă, să sufere în tăcere. Lipsa părinților, lipsa de afecțiune sunt compensate de unii copii prin afișarea unei imagini de bunăstare materială. Adolescenții în special, din cauză că se maturizează singuri, nesupravegheați, se expun unor riscuri precum abandonul școlar, relații sexuale precoce, consumul de substanțe interzise și creșterea vulnerabilității în comportamente deviante.

Copiii rămași cu un singur părinte în țară sau cu tutori au nevoie să știe că sunt importanți, că sunt iubiți, au nevoie să fie înțeleși, nu doar controlați. Au nevoie de timp petrecut cu părinții.

Păstrați legătura și hrăniți relația cu ei!

Nu vă limitați la a le trimite bani și lucruri!

Concediile sau revenirile transformați-le în sărbătoare!

Asigurați-i pe copiiii voștri că lipsiți doar o perioadă, că sunteți alături de ei, că munciți pentru ca ei să aibă un viitor mai bun!