“Popas literar” , la Universitatea din Craiova, încununat de succes

0
668

Astăzi, de Ziua Naţională a Lecturii, Universitatea din Craiova a fost gazda unui “Popas literar”, în cadrul manifestărilor încadrate în Proiectul judeţean “Cursa lecturii”, desfăşurat, în parteneriat, de Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Şcoala Gimnazială “Sf. Gheorghe”, Şcoala Gimnazială “Anton Pann”, toate din Craiova, precum şi de Şcoala Gimnazială “Eliza Opran” din Işalniţa şi Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea. Copiii de la unităţile de învăţământ menţionate au fost foarte emoţionaţi, vorbind despre importanţa lecturii, donând cărţi care le sunt de suflet, astfel încât şi alţii să poată citi. Şcolile respective au început manifestările în urmă cu mai multe zile, iar una dintre ele, “Lectura în tramvai”, s-a bucurat de un real succes.

Zeci de copii, de la şcolile organizatoare ale Proiectului judeţean “Cursa lecturii”, au fost, astăzi, prezenţi la Universitatea din Craiova, în Biblioteca instituţiei, dorind să arate că lectura este parte importantă a educaţiei. Fiecare dintre ei a venit cu câte o carte, poate de suflet, pe care au donat-o în speranţa că nu va muri cititul. “Pentru noi, este un eveniment important. Îi primim , aici, pe copii, arătând că încurajăm cultura. De fapt, este o simbioză între învăţământul preuniversitar şi între cel universitar. Biblioteca Universităţii din Craiova va fi mereu alături de asemenea acte de educaţie”, a precizat Mariana Lungu, reprezentantă a Bibliotecii Universităţii din Craiova.

Copiii, între cărţi

Elevii au venit pentru a onora acest eveniment , punctul de întâlnire fiind scările Universităţii din Craiova. Erau plin de entuzism , apoi au intrat în Bibliotecă, unde şi-au prezentat concepţiile lor despre lectură, oferind cărţi şi pentru alţii, pentru a fi citite. “Voi, copiii, sunteţi o încântare pentru toţi, promovând lectura. Transmiteţi o vibraţie pentru cei care vor să citească, inclusiv părinţi şi bunici. Gestul pe care la-ţi făcut, oferind, în tramvai, cărţi pentru călători, a fost extraordinar. Sunteţi cei pe care ni-i dorim “, s-a adresat auditoriului prof. Maria Nicoleta Cismaru,  de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, coordonatorul proiectului judeţean “Cursa Lecturii”, foarte cuprinsă de eveniment. Copiii au vorbit, apoi, despre ceea ce îşi doresc, şi-au prezentat şi unele creaţii artistice, potrivit vârstei.

Activităţi, la Şcoala Gimnazială “Sf. Gheorghe” din Craiova

Parte importantă din acest proiect este Şcoala Gimnazială “Sf.Gheorghe” din Craiova. Managerul acesteia, prof. Alina Dumitru, a precizat: “Acest proiect are ca scop dezvoltarea lecturii în rândul copiilor. Suntem într-un context în care este nevoie de citit. Este o dovadă că între mediul preuniversitar şi cel universitar există o legătură. Fiecare copil a adus câte o carte, poate fiind de suflet, la care a renunţat, tocmai pentru a le oferi şi altora şansa cititului. Ziua de astăzi (15 februarie ) este una extrem de benefică, o ocazie de a fi împreună. Şcoala noastră a desfăşurat, în ultima perioadă, activităţi în acest sens, copiii fiind elementul principal, trimiţând şi o scrisoare cadrelor didactice, pentru a se implica în fenomen”. Pe cea din din urmă o prezentăm: