Nicolae Giugea vrea să relanseze SAPARD-ul românesc

0
100

Fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, a prezentat ieri, jurnaliştilor două proiecte la care lucrează în prezent, alături de parlamentarii liberali şi care ar putea deveni o gură de oxigen pentru fermieri sau pentru cetăţenii care trăiesc în mediul rural. Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj doreşte să iniţieze demersurile pentru relansarea programului SAPARD şi totodată, doreşte să transforme balta de la Bistreţ într-o afacere locală, aducătoare de bani la bugetul local.

Fostul prefect de Dolj a spus că la nivelul judeţului Dolj, împreună cu parlamentarii PNL se lucrează la o iniţiatvă legislativă care să vină în sprijinul fermierilor doljeni. „Lucrăm la o iniţiativă legislativă care să vină în sprijinul fermierilor. Mă refer la relansarea SAPARD-ului românesc, care a fost lansat când Gheoghe Flutur era ministru la Agricultură. Programul ar fi foarte bun pentru ajutorarea fermierilor – construcţia de sere şi solarii. Avem nişte oportunităţi extraordinare la nivelul judeţului Dolj şi în Oltenia şi nu numai. Trebuie să venim în sprijinul acestor oameni. Toată lumea vine cu fel şi fel de iniţiative, cu fel şi fel de proiecte. În schimb, neglijăm cu totul acest aspect. Studiem această posibilitate, venim cu date concrete cu condiţii care trebui îndeplinite pentru a te încadra în astfel de ajutoare. Acum toţi ne punem problema că aducem de prin ţările ăstea vecine cu noi, din afara UE, fel şi fel de fructe şi legume, care nu se încadrează în niciun fel în normativele europene, dar noi producem la nivelul standardelor europene. Ne-am asumat responsabilitatea de a sigura materie primă 70 % pentru hypermarketurile din România, dar în schimb, producătorul român nu este susţinut deloc”, a subliniat prof.univ.dr Nicolae Giugea.

România importă peste 120.000 de tone de peşte

Candidatul PNL la preşedinţia CJ Dolj doreşte să facă o interpelare ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, plecând de la informaţie făcută publică chiar de ministru şi anume, că România importă peste 120.000 de tone de peşte. „Lansez în acest fel un apel către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Am văzut într-un interviu acordat de domnia sa unui post de televiziune central că România importă 120.000 de tone de peşte, anual. Atunci pun o întrebare : de ce este în paragină balta de la Bistriţ. 2200 de hectare de luciu de apă, de 10 ani este într-o abandonare totală, se fură tot ceea ce se mai poate fura de acolo, în loc să creezi locuri de muncă. Nu mai vorbim că populaţia de acolo este pusă-n pericol datorită neglijării complete iar digurile sunt complet erodate. Ştim că poate să fie un venit asigurat pentru tot ceea ce înseamnă populaţia din zonă. Locuri de muncă, impozite la bugetul local, posibiluitatea de dezvoltare a comunei. Sunt probleme extrem de importante, extrem de serioase şi cred că nu trebuiesc amânate foarte mult”, a mai spus fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea.