Pârâul Teslui a ieşit din matcă la Gherceşti şi Pieleşti

0
88

Pompierii doljeni împreună cu autorităţile locale şi reprezentanţi ai ABA Jiu au lucrat, joi seară, să înalte digul din comuna Gherceşti, întrucât pârâul Teslui ameninţa să inunde mai multe gospodării. În plus, în comuna Pieleşti, traficul este închis în zona subtraversării podului de cale ferată din cauza faptului că pârăul Teslui a ieşit din matcă.

Din cauza topirii zăpezii şi a precipitaţiilor înregistrate, nivelurile şi debitete pe râul Jiu şi  pârâul Teslui sunt în creştere, după cum au anunţat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu. Pentru a evita ca apa să intre în case peste oameni, joi seară, pompieri din cadrul ISU Dolj, împreună cu voluntari şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Gherceşti au muncit pentru supraînălţarea pe o lungime de 65 metri a digului format din excavaţiile rezultate în urma regularizării pârâului Teslui, pentru a asigura protecţia gospodăriilor populaţiei situate în această zonă. „Ca urmare a situaţiei hidrometeorologice din ultimele zile, coroborat cu topirea bruscă a zăpezii, grupa operativă a ISU Dolj, coordonată de Şeful centrului operaţional împreună cu specialişti din cadrul SGA Dolj, s-a deplasat, în localitatea Gherceşti, pentru a evalua şi dispune măsurile specifice având în vedere iminenţa inundării mai multor gospodării din localitate, ca urmare a creşterii debitelor pârâului Teslui. Acţiunea a constat în supraînălţarea digului cu saci de nisip pe o lungime de 65 m, pe excavaţiile rezultate din regularizarea pârâului Teslui”, au comunicat reprezentanţii ISU Dolj.

În plus, şi în comuna Pieleşti autorităţile monitorizează pârâul Teslui pe sectorul Mischii – Robăneşti, cu precădere zona de subtraversare a podului de  cale ferată, unde înălţimea apei scăzuse ieri dimineaţă la 60 cm faţa de 120 cm cât se înregistra joi seara la ora 23.00. Circulaţia în zonă se menţine restricţionată pentru autoturisme de către Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai Consiliului Local pentru Situaţii de Urgenţă Pieleşti, fiind deviată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m. Pentru perioada următoare nu se anunţă creşteri bruşte ale cotelor, însă autorităţile monitorizează toate cursurile de apă din judeţ