Consiliul Local Craiova a fost de acord cu împrumutul pentru cartierul de locuinţe

0
96

Ieri, într-o şedinţă extraordinară, Consiliul Local Craiova a votat proiectul de hotărâre prin care şi-a dat girul ca Primăria Craiova să contracteze un  împrumut în valoare de 32.283.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru construirea unui cartier de locuinţe pentru craioveni. Apartamentele vor fi finalizate la sfârşitul anului viitor, iar preţurile se vor situa între 22-25 de mii de euro, în funcţie de suprafaţă. Primarul Olguţa Vasilescu a anunţat că noul cartier va fi construit pe loturi. Sumele încasate din vânzarea primului lot vor ajuta la construirea următorului, astfel încât să nu mai fie nevoie de vreun împrumut sau să se folosească bani din bugetul propriu.   

Întrebată dacă suma împrumutată nu este prea mare pentru Primăria Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că nu şi că la aceasta vor fi adăugate şi fonduri europene: „Este o sumă foarte mică, pentru un proiect foarte important. La aceasta adăugăm fonduri europene din Smart City, pentru partea inteligentă a cartierului. Aşteptăm să ne fi aprobată finanţarea de la Bruxelles”.

Lia Olguţa Vasilescu a mai explicat şi că investiţia va fi recuperată, iar construirea noului cartier va fi împărţită în patru loturi. „De 20 de ani nu s-au mai construit locuinţe în Craiova cu fonduri din bugetul propriu sau dintr-un împrumut al Primăriei. ANL-urile, după cum se ştie, au fost construite cu fonduri guvernamentale. Banii care vor fi investiţi în acest cartier de locuinţe, 20 de milioane de euro, vor fi recuperaţi. Am împărţit construirea noului cartier pe patru loturi.  Ne-am fi dorit să îl construim pe tot odată, dar nu am putut contracta un împrumut mai mare decât suma pe care am trecut-o astăzi prin Consiliul Local Craiova. De aceea, după ce vom construi primul lot de apartamente le vom scoate la vânzare. Cred că vor fi vândute repede, pentru că vor fi foarte ieftine, între 22-25 de mii de euro, depinde de suprafaţa apartamentului. După ce am vândut primul lot, vom putea să ne apucăm de construirea celui de al doilea, fără să mai fie nevoie să facem vreun împrumut sau să luăm bani din buget”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Această metodă de lucru va întârzia finalizarea proiectului cu un an faţă de cum se aşteptau autorităţile publice locale.  „Este dificil la ora actuală să faci un împrumut, chiar dacă municipiul Craiova nu are gradul de îndatorare foarte mare faţă de alte localităţi. Asta pentru că la nivel naţional se discută despre o anumită rată care poate merge la împrumuturi, şi anume  3%. (…) De aceea am ales această soluţie şi am împărţit cartierul pe loturi”, a explicat întârzierea primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.