Cârţu: „Avem doar 17 jucători de câmp pe care să ne bazăm”

0
354

Directorul tehnic al Craiovei a vorbit despre obiectivele sale în stagiile de pregătire din Antalya

Directorul tehnic al Universităţii, Sorin Cârţu, a vorbit despre începutul primului stagiu de pregătire în Antalya: „Antrenamentele nu au fost intense, a fost aşa mai mult să facem o trecere pentru ceea ce urmează. Într-adevăr am avut o călătorie cu peripeţii, întârzierile ne-au dat peste cap. Dar sperăm că în continuare timpul nu ne va mai pune mari piedici”.

În lotul Craiovei sunt şi 6 jucători tineri, care vor fi urmăriţi pe parcursul acestor stagii din Antalya. Cârţu spune că li se va acorda încredere şi sprijin, dar nu vor fi aşteptaţi la nesfârşit să confirme: „Îi încercăm. Sunt jucători de perspectivă şi cu talent. Mergem pe principiul acesta de selecţie naturală, dacă pot să reziste la vârsta pe care o au la ceea ce facem noi este ok, dacă nu pot face faţă la cerinţele pe care le impune prezenţa lor la o echipă profesionistă şi cu obiectivele noastre, atunci încercăm alţii. Asta nu înseamnă că mai târziu nu pot ajunge fotbalişti de valoare, poate se coc mai greu. Îi încercăm în acest cantonament, este un prim pas, o şansă a lor pe care trebuie să o exploateze. sunt vreo şase jucători pe care nu poţi să mergi sută la sută la cerinţele ligii naţionale. Din aceştia 20 care mai rămân trei sunt portari, deci avem doar 17 jucători de câmp pe care să ne bazăm în totalitate. Ne gândim în continuare la ceva soluţii.”

Dacă echipa care lua titlul în 1991 era formată în majoritate din craioveni, „Sorinaccio” spune că nu mai este cazul să insistăm neapărat pe factorul local, dacă acesta nu prezintă soluţii: „Eu de felul meu sunt mai naţionalist şi totdeauna am mers pe o idee de tipul acesta. Dar nu ştiu dacă acum e momentul să ne gândim la acest lucru, în orice caz îţi trebuie fotbalişti în echipă care să înţeleagă foarte bine ce înseamnă spiritul oraşului nostru şi în primul şi în primul rând spiritul Craiovei Maxima. Întotdeauna am urmărit aceste lucruri, cei care nu înţeleg asta uşor – uşor se elimină”.

Directorul tehnic crede că amicalele puternice vin puţin prea repede pentru Universitatea: „Sunt meciuri de antrenament în care urmărim intrarea treptată în formă, deşi e puţin brusc să joci de la început cu Genclerbirligi. Apoi, cu Lankaran şi Anji. Ne interesează şi rezultatele, dar nu neapărat. Sunt meciuri care trebuie să intre în procesul de pregătire al echipei. De aceea, nu vom merge pe ideea de titulari şi rezerve, ci vom face echipe aproximativ egale valoric şi echilibrate pentru cele două reprize.

Sorin Cârţu s-a referit şi la revederea cu Sven Goran Eriksson, cu prilejul amicalului Universitatea Craiova – FC Shanghai: „Este o întâlnire care mă bucură. Am mai avut o întâlnire cu domnul Eriksson, acum trei ani, la reeditarea jocului România – Italia din 1983. Ne-am văzut atunci la Iaşi. A fost şi dânsul invitat din partea societăţii care a organizat acel eveniment. Şi atunci am conversat foarte mult pe acest subiect, jocul Universitatea – Benfica. Îşi aducea foarte bine aminte de acea partidă. Sigur, era printre primele meciuri importante ale lui din cariera care s-a dovedit apoi prodigioasă. Este un antrenor emblematic pentru fotbalul mondial şi sigur că îmi face plăcere să mă revăd cu el, mai ales că este un tip foarte comunicativ şi dispus la conversaţie”.