«Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj»: 29 de milioane de euro pentru etapa a II-a

0
337

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat contractul „Fazarea proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj»“, document care prevede finanţare în valoare totală de aproape 29 de milioane de euro, inclusiv TVA, acordată prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, pentru realizarea investiţiilor din a doua etapă a demersului derulat de administraţia doljeană.

În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat faptul că fondurile obţinute acoperă atât valoarea lucrărilor şi a achiziţiilor aflate în desfăşurare, cât şi rambursarea unor sume considerabile cu care instituţia a contribuit din resurse proprii, pe parcursul implementării. „Perfectarea contractului creează anvelopa financiară care garantează sumele necesare pentru finalizarea tuturor componentelor acestui proiect, cel mai amplu derulat până în prezent de către CJ Dolj, care vizează toate cele 111 localităţi din judeţ. Consiliul Judeţean primeşte astfel o sumă importantă, care se apropie de 29 de milioane de euro şi care este calculată pentru a acoperi toate investiţiile şi achiziţiile realizate după încheierea Programului Operaţional Sectorial «Mediu», prin care a fost finanţat iniţial demersul nostru”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.

„Beneficiile se vor face simţite pe două planuri”

În această a doua etapă a proiectului sunt incluse, în mod integral, contractele pentru montarea containerelor îngropate pentru deşeuri în municipiul Craiova, pentru construirea staţiilor de transfer sau compostare din Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi şi pentru închiderea depozitelor neconforme, dar şi un segment însemnat din contractul care a vizat realizarea celor două staţii din Craiova, din zona Mofleni. „Pentru CJ Dolj, beneficiile se vor face simţite pe două planuri. Pe de o parte, odată cu intrarea în vigoare a noului contract, avem asigurate din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, resursele necesare pentru a duce la bun sfârşit implementarea proiectului. Mă refer, în mod special, la această componentă complexă, ea singură în valoare de peste 7,5 milioane de euro, care a demarat recent şi care prevede proiectarea şi amenajarea celor aproape 440 de platforme din Craiova, pe care vor fi montate aproximativ 760 de containere îngropate pentru colectarea separată a deşeurilor, precum şi furnizarea utilajelor speciale pentru gestionarea acestora”, a mai spus Ion Prioteasa.

Achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a inclus achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, construirea a patru staţii de transfer (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi), a două staţii de compostare (Calafat şi Craiova) şi a unei staţii de sortare a deşeurilor (Craiova), precum şi furnizarea a 759 de containere îngropate destinate municipiului Craiova şi a utilajelor specifice pentru gestionarea acestora. „Pe de altă parte, instituţia noastră va recupera banii cu care, în această perioadă intermediară de aproape un an şi jumătate, a contribuit din surse proprii pentru a susţine continuarea lucrărilor în cadrul demersului. Vorbim despre o sumă semnificativă, care depăşeşte 11 milioane de euro şi care se va întoarce în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, oferindu-ne astfel posibilitatea de a aborda noi investiţii prin care să răspundem unor aşteptări şi necesităţi ale comunităţii“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

***

Contractul „Fazarea proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj»“ are prevăzută o valoare totală de 132.893.783,52 lei, inclusiv TVA (echivalentul a 28.693.465 de euro).