Poliţia avertizează: Obiectele pirotehnice pot fi periculoase

0
479

Pentru că se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj a fost organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, comisarul Cristi Carauleanu, a prezentat obiectele pirotehnice pe care cetăţenii le pot folosi, dar şi pe cele interzise. Asta pentru că, oamenii şi, în mod special copiii, sunt tentaţi să cumpere de la colţ de stradă, de la persoane neautorizate, artificii, pocnitori sau alte obiecte pirotehnice pe care nu le utilizează corect şi pot ajunge să se accidenteze. “Experienţa anilor anteriori a demonstrat că, urmare a nerespectării dispoziţiilor legale, în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri de folosire necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, aspect ce provoaca atât disconfort fonic cetăţenilor, răniri grave ale unor persoane, în special în rândul copiilor şi bătrânilor, precum şi distrugeri de bunuri şi imobile. Pentru evitarea unor situaţii de acest gen, în baza reglementărilor în vigoare, cetăţenii pot deţine şi folosi pentru divertisment doar articole pirotehnice din categoria I, cu risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil, de tipul focurilor bengale, beţişoarelor bengale, jerbelor, bobiţelor explozive, pocnitorilor cu confeti, scânteilor şi granulelor scânteietoare”, a explicat comisarul Cristi Carauleanu. În ceea ce priveşte comercializarea articolelor pirotehnice, în Dolj sunt doar două firme autorizate să facă acest lucru.

Pentru un control atent şi pentru a evita situaţiile neplăcute, luna trecută a fost demarat Programul de acţiune “Foc de artificii”, aproximativ 6 tone de obiecte pirotehnice fără documente.

Oamenii legii spun că persoanele fizice care deţin obiecte pirotehnice interzise se pot alege cu dosar penal, pedeapsa pentru această infracţiune fiind de la 3 luni la un an de închisoare, iar în perioada următoare poliţiştii îşi vor intensifica acţiunile de depistare şi tragere la răspundere a celor care încalcă legislaţia în materie.