Proiectul modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa, la final

0
2389

 

În aprilie 2017, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, contractul de finanțare pentru Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa“, implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, care are o valoare totală de 1.483.010 de euro, inclusiv TVA. Din această sumă 769.453 de euro reprezintă valoarea totală a activităților implementate de Consiliul Județean Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Prin această investiţie au fost achiziționate echipamente moderne, în vederea dotării unei săli de operații a Clinicii de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară. Ieri, la Consiliu Judeţean Dolj, a avut loc  conferinţa finală, la care a luat parte preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa; Ileana Măjină – managerul de proiect, Marinela Kikolova, primarul localităţii Kozloduy-Administraţia Districtuală Vratsa, consilierul judeţean Laurenţiu Ivanovici,  şi nu în ultimul rând, medicul Eugen Georgescu, managerul Spitalului de Urgenţă nr 1 Craiova.

În cadrul evenimentului destinat bilanţului proiectului „Coordonarea şi sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa”, derulat prin programul transfrontalier Interreg V-A România – Bulgaria, demers care a vizat dotarea uneia dintre sălile de operaţii ale noii clinici cu echipamente moderne, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a evidenţiat implicarea administraţiei judeţene în domeniul sănătăţii prin investiţii considerate prioritare în acest sector. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că dotarea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară reprezintă una dintre cele mai ample şi importante investiţii derulate de instituţie în domeniul sănătăţii, atât ca valoare, cât şi ca beneficii obţinut. „Consiliul Judeţean Dolj este obişnuit să realizeze proiecte în parteneriat cu Bulgaria, dar de data aceasta, împreună cu doamna primar a localităţii Kozloduy am găsit cea mai bună soluţie. Consiliul Judeţean Dolj a construit şi este în plin proces de dotare a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, obiectiv în care s-a investit până în prezent o sumă de peste 7,5 milioane de euro. Astăzi, vorbim despre un proiect drag nouă, aflat la final, care a vizat echiparea uneia dintre sălile de operaţii ale acestei structuri medicale, un proiect pe care îl derulăm din fonduri europene accesate în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Municipalitatea Kozloduy şi Administraţia Districtuală Vratsa. Suma care a revenit Consiliului Judeţean Dolj prin acest demers este de aproximativ 600.000 de euro, fără TVA, sumă din care s-au procurat mai multe echipamente, precum o lampă pentru operaţii, o cameră video integrată, o masă pentru operaţii cu accesorii pentru chirurgie vasculară, un aparat pentru anestezie de înaltă performanţă, un sistem digital pentru sala de operaţii sau un defibrilator cardiac intern. Aşa cum ştiţi proiectele europene sunt foarte greu de implementat şi mă bucur că am găsit un partener foarte bun la Kozloduy şi am reuşit să ducem la bun sfârşit acest proiect. Este un început şi ne gândim să continuăm. Până la această oră, am investit în sănătate, în această regiune, peste 25 de milioane de euro şi vă spunem că deşi în Consiliul Judeţean suntem de la partide diferite, nu am avut niciun vot împotrivă când a fost vorba de investiţii în sănătate”, a subliniat Ion Prioteasa. 

Servicii de chirurgie cardiovasculară la nivel transfrontalier

În ceea ce priveşte partea bulgară, aici, s-au realizat o serie de lucrări de reabilitare şi dotare cu echipamente medicale a Spitalului Municipal din oraşul Kozloduy, regiunea Vratsa. „Aţi avut încredere în noi şi cred că a fost foarte bine şi pentru noi şi pentru voi. S-a îmbunătăţit semnificativ condiţiile în spitalul nostru după acest proiect. Am renovat mai multe secţii din spital şi ne dorim să continuăm să lucrăm împreună pe diferite proiecte în domeniul sănătăţii, dar să ne şi extindem colaborarea şi în domeniul cultural-artistic. Dacă partea română s-a ocupat de organizarea unui grup tehnic de lucru cu experţi ai partenerilor din proiect, sub îndrumarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care a analizat situaţia curentă a serviciilor publice de sănătate din Dolj şi Vratsa, partea bulgară, adică, noi  am elaborat un studiu de caz despre serviciile de chirurgie cardiovasculară la nivel transfrontalier în Dolj şi Vratsa.”, a precizat Marinela Nikolova, primarul oraşului Kozloduy.

Un studiu prin intermediul căruia s-a analizat incidenţa acestor boli atât în Dolj, cât şi în Vratsa

La momentul inaugurării Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, în primăvara anului trecut, conducerea administraţiei judeţene a anunţat clar şi fer, că aceste demersuri nu se vor opri odată cu finalizarea lucrărilor de construire. La rândul său, Ileana Măjină, managerul de proiect, a subliniat faptul că pe lângă dotarea uneia dintre sălile de operaţii, un alt câştig al acestui proiect este reprezentat de construirea şi întreţinerea unei relaţii între medici din Bulgaria şi din România. „Au avut loc cinci conferinţe de presă organizate în Dolj, Kozloduy şi Vratsa. Au fost publicate mai multe articole de presă şi s-au distribuit o serie de materiale promoţionale. Au avut deja loc schimburi de experienţă şi vorbim despre specialişti şi din alte domenii, nu doar cei din specialitatea cardiologie. Tot în cadrul acestui demers a fost realizat şi un studiu prin intermediul căruia s-a analizat incidenţa acestor boli atât în Dolj, cât şi în Vratsa, precum şi diferenţele legislative dintre cele două ţări. Studiul va propune câteva modificări legislative care să înlăture aceste bariere între România şi Bulgaria”, a precizat Ileana Măjină, managerul de proiect. Valoarea cheltuielilor neeligibile aferente activităților implementate de CJ Dolj, partener lider, este de 350.245 de euro. 

„Vom încerca pe viitor să ne implicăm în cât mai multe astfel de proiecte”

Prezent la conferinţa de presă, Eugen Georgescu, medic primar, managerul Spitalului Judeţean Nr 1 Craiova, a subliniat rolul decisiv pe care Consiliul Juneţean Dolj îl are în derularea demersurilor pentru îmbunătăţirea infrastructurii sanitar. „Este primul proiect de acest gen în care a fost implicat Spitalul Judeţean. Vom încerca pe viitor să ne implicăm în cât mai multe astfel de proiecte. Este un câştig atât pentru cei din Dolj, cât şi pentru cei din regiunea Vratsa. Vă mulţumesc atât în numele pacienţilor, cât şi în numele personalului care va lucra în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, dotată cu aparatura cumpărată cu aceste fonduri europene. Este de salutat implicarea factorilor decizionali din administraţia judeţeană în ceea ce înseamnă asigurarea logisticii necesare desfăşurării profesiei de medic, având în vedere plecările masive din acest sistem în afara graniţelor ţării. În ultimii trei ani a crescut exponenţial numărul de proceduri invazive, proceduri foarte complexe operate de medicii tineri de la Clinică. Sunt realizări datorate în mare măsură şi eforturilor investiţionale făcute până în prezent de administraţia judeţeană”, a declarat Eugen Georgescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.